X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕυρωπαίοι νέοι και νέες συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Σουηδία

Ευρωπαίοι νέοι και νέες συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Σουηδία

Νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Växjö της Σουηδίας στο πλαίσιο της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, 250 νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη,  εκπρόσωποι εθνικών συμβουλίων και διεθνών οργανισμών νεολαίας, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, πολιτικοί, υπουργοί, φορείς χάραξης  πολιτικής, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου συζήτησαν τις εισηγήσεις των νέων σχετικά με τα αποτελέσματα του 9ου κύκλου του Ευρωπαϊκού Διαλόγου με τη Νεολαία*.

Στόχος της διάσκεψης ήταν η ολοκλήρωση του 9ου κύκλου με συγκεκριμένες συστάσεις από τη νεολαία, οι οποίες προέκυψαν μετά από 3ήμερο συνέδριο στο πλαίσιο του οποίοι οι νέοι εργάστηκαν σε 5 υπο-ομάδες εργασίας:

Οπως αναφέρεται, η Χριστιάνα Ξενοφώντος, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, συμμετείχε στη Σύνοδο εκ μέρους του Φόρουμ, το οποίο προεδρεύει της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Διαλόγου σε επίπεδο Ε.Ε.. Εκανε τον απολογισμό της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Διαλόγου για τους 9 κύκλους που προηγήθηκαν από το 2010 και αναφέρθηκε κυρίως στο γεγονός πως αποτελεί τον ισχυρότερο και πιο συμπεριληπτικό μηχανισμό συμμετοχής των νέων ανά την Ευρώπη στη διαδικασία χάραξης πολιτικής και διαχρονικά παρατηρήθηκε το ότι ενίσχυσε και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στα ζητήματα νεολαίας.

Επίσης, αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης Νεολαίας, πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Γενικών Διευθυντών της Ε.Ε για τη νεολαία, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας με τη Χριστιάνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Χριστιάνα παρουσίασε εκτενώς τις πέντε συστάσεις που προέκυψαν από τη σύνοδο και έθεσε το πλαίσιο για τη βελτίωση της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Διαλόγου με τη Νεολαία.

Οι πέντε τελικές συστάσεις της Συνόδου,  αφορούν πρώτον, στο κεφάλαιο “Δράση και ενδυνάμωση” όπου προτρέπονται τα κράτη μέλη να ενισχύσουν ανεξάρτητες συμβουλευτικές επιτροπές σε τοπικό επίπεδο  που αποτελούνται από νέους και επιλέγονται από νέους, με έμφαση τη διατομεακή συνεργασία σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Για το κεφάλαιο “Εκπαίδευση και Πληροφόρηση” ζητούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση σε φιλικές προς τον χρήστη πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή/κρίση, μέσω της ενσωμάτωσης και ενίσχυσης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Σχετικά με την πρόσβαση σε υποδομές συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ να παρέχουν ένα οικονομικά προσιτό «Υouth Climate Ticket» που θα λειτουργεί ως ένα κίνητρο για την αξιοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο για τη “Διακυβέρνηση” συστίνουν τη δημιουργία νομοθεσίας που θα διασφαλίζει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στην περιβαλλοντική και βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και τη δημιουργία διαδικασιών και την υποστήριξη μηχανισμών συμμετοχής και αξιολόγησης που θα επιτρέπουν αυτή την πολιτική (π.χ. EU Youth Test) σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, για την “Κινητικότητα και Αλληλεγγύη” προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν σχέδια δράσης, με στόχο την ενίσχυση μεταξύ του τομέα της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίσημη αναγνώριση της, καθώς και των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτήθηκαν μέσω της συμμετοχής στον εθελοντισμό και τη μαθησιακή κινητικότητα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share