X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξορθολογισμό και αντιμετώπιση επιπτώσεων πληθωρισμού δείχνουν οι ΥΠΟΙΚ του ευρώ

Εξορθολογισμό και αντιμετώπιση επιπτώσεων πληθωρισμού δείχνουν οι ΥΠΟΙΚ του ευρώ

Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του επίμονου πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους δανεισμού θα πρέπει να λάβει υπόψη ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες εξορθολογίζονται μετά τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρουν τα μέλη του Eurogroup σε κοινή δήλωση για τη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη για το 2024, στην οποία συμφώνησαν κατά τη σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Η οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνουν, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της, ανακάμπτοντας σε σημαντικό βαθμό από τα διαδοχικά και σημαντικά εξωγενή σοκ της πανδημίας και της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη το 2022 ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, χάρη και στην «ταχεία, ισχυρή και συντονισμένη αντίδραση πολιτικής» σε ολόκληρη την ευρωζώνη, προσθέτουν.

Οι ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως μετά τη φετινή επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναμένεται βελτίωση το 2024 αναμένεται να βελτιωθεί καθώς υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις. «Ωστόσο, αν και η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές έχει μειωθεί, παραμένει αυξημένη και οι κίνδυνοι σταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό προς τα κάτω», προσθέτουν. Επίσης, η αγορά εργασίας στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να σημειώνει χαμηλούς δείκτες ανεργίας και υψηλούς ρυθμούς δραστηριότητας.

Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, προσθέτουν οι ΥΠΟΙΚ, συνεχίζει να αποτελεί λόγο ανησυχίας εμφανίζοντας αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. «Ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι πιο επίμονος. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες, ιδίως τα περιθώρια κέρδους και τις μισθολογικές εξελίξεις. Είναι σημαντικό να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν καλά εδραιωμένες», σημειώνουν.

Όσον αφορά τον δημοσιονομικό προσανατολισμό στην ευρωζώνη, σημειώνεται πως την περίοδο 2020 – 2022 ήταν επεκτατικός για την αντιμετώπιση των εξωτερικών κλυδωνισμών και την προστασία των ευάλωτων ομάδων, με τις πολιτικές αυτές να επιβαρύνουν επιπλέον τα δημόσια οικονομικά. Αν και η εξυγίανση έχει ήδη αρχίσει, αναφέρουν, οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να μειωθούν οι δείκτες ελλείμματος και χρέους με την πάροδο του χρόνου.

Τα δεδομένα αυτά, προσθέτουν, δικαιολογούν μια «στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων, την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης στις μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισοτιμίας μεταξύ των γενεών».

Ταυτόχρονα, παραμένει ουσιαστικός στόχος «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και η διασφάλιση και αύξηση των επενδύσεων, τόσο μέσω δημόσιων και ιδιωτικών πηγών όσο και μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δεδομένων και των κοινών προτεραιοτήτων, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και οι αμυντικές ικανότητες της ΕΕ.

Όπως προστίθεται, οι δημοσιονομικές για το 2023 και το 2024 που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 16 Ιουνίου, περιλαμβάνουν διαφοροποιημένες συστάσεις για την κάθε χώρα.

«Ελλείψει νέων κλυδωνισμών στις τιμές της ενέργειας, θα επιδιώξουμε να τερματίσουμε τα μέτρα στήριξης της ενέργειας στην ευρωζώνη, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024» αναφέρεται, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν αυτό αναμένεται να αποδειχθεί αρκετό για υλοποίηση των δημοσιονομικών συστάσεων για τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Το Eurogroup, καταλήγει η κοινή δήλωση, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και τακτικά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και να προσαρμόζει τις συστάσεις πολιτικής. Σημαντικό στοιχείο του συντονισμού της πολιτικής είναι η αναθεώρηση του πλαισίου δημοσιονομικής διακυβέρνησης, για το οποίο ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές εργασίες εντός του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, το Eurogroup θα επανεξετάσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των μελών της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, με βάση τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα προσχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2024.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share