X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΦιλιππίνες και ΗΠΑ διεξάγουν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους

Φιλιππίνες και ΗΠΑ διεξάγουν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους

Οι Φιλιππίνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους τη Τρίτη, καθώς οι μακροχρόνιοι σύμμαχοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες κινεζικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Σχεδόν 18.000 στρατιώτες συμμετέχουν στις ετήσιες ασκήσεις που ονομάζονται Balikatan, ή «ώμος με ώμο» στα Φιλιππινέζικα, οι οποίες για πρώτη φορά θα περιλαμβάνουν άσκηση με πραγματικά πυρά στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Οι ασκήσεις ακολουθούν την ολοκλήρωση της Δευτέρας μιας τριήμερης κινεζικής στρατιωτικής άσκησης που προσομοίωσε στοχευμένα χτυπήματα και αποκλεισμό της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του.

Το Balikatan θα περιλαμβάνει στρατιωτικά ελικόπτερα που προσγειώνονται σε ένα νησί των Φιλιππινών στα βόρεια άκρα του κύριου νησιού Λουζόν, σχεδόν 300 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν, και την ανακατάληψη ενός άλλου νησιού από αμφίβιες δυνάμεις.

Θα είναι η πρώτη φορά που οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό τον Πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος, ο οποίος προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες αφού ο προκάτοχός του, Ροντρίγκο Ντουέρτε, διέλυσε τη συμμαχία.

«Για να προστατεύσουμε την κυρίαρχη επικράτειά μας, πρέπει πραγματικά να κάνουμε γεωτρήσεις και να ασκήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανακτήσουμε ένα νησί που μας αφαιρέθηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των φιλιππινέζικου στρατού, συνταγματάρχης Μάικλ Λότζικο, μετά την τελετή έναρξης σε στρατόπεδο στη Μανίλα.

Τους τελευταίους μήνες, η Μανίλα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να ξαναρχίσουν κοινές θαλάσσιες περιπολίες στη Νότια Σινική Θάλασσα και κατέληξαν σε συμφωνία για να επεκτείνουν το εύρος των αμερικανικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες, γεγονός που έχει εξοργίσει την Κίνα.

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν επιπλέον τέσσερεις στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππινών στο πλαίσιο του συμφώνου, συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής βάσης όχι μακριά από την Ταϊβάν.

Η εγγύτητα των Φιλιππινών με την Ταϊβάν θα μπορούσε ενδεχομένως να τις καταστήσει βασικό εταίρο των ΗΠΑ σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, και οι δύο στρατοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις εντάσεις στην Ταϊβάν και τον πιθανό ρόλο των Φιλιππινών εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Η είδηση της διευρυμένης πρόσβασης στη βάση είχε ωθήσει την Κίνα να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Οι χώρες σε αυτό το μέρος του κόσμου πρέπει να υποστηρίξουν τη στρατηγική ανεξαρτησία και να αντισταθούν σθεναρά στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μανίλα, Χουάνγκ Σίλιαν.

Ενίσχυση στρατιωτικών τακτικών

Περίπου 12.200 Αμερικανοί, 5.400 Φιλιππινέζοι και λίγο περισσότεροι από 100 Αυστραλοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν στις δύο εβδομάδες των ασκήσεων Balikatan – περίπου διπλάσιοι από πέρυσι.

Περίπου 50 αριστεροί διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τον χώρο της τελετής έναρξης, καλώντας την κυβέρνηση των Φιλιππινών να καταργήσει τις ασκήσεις.

Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν μια αμφίβια απόβαση στο δυτικό νησί Παλαουάν, την πλησιέστερο έδαφος των Φιλιππινών στα νησιά Spratly, τα οποία διεκδικούν το Πεκίνο και η Μανίλα.

Οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν επίσης τους πυραύλους Patriot τους, που θεωρούνται ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, και το σύστημα πυραύλων ακριβείας HIMARS, το οποίο βοήθησε τις ουκρανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Οι δύο στρατοί αρχικά σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θάλασσα ανοιχτά της βόρειας επαρχίας Ilocos Norte, περίπου 355 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Ταϊβάν, αλλά αργότερα χρειάστηκε να το μετακινήσουν πιο κάτω στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε ο Αρχηγός του Στρατού των Φιλιππινών, Μάρβιν Λικούντινε.

Η αρχική τοποθεσία “δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη” για την εκφόρτωση του απαραίτητου εξοπλισμού, πρόσθεσε.

Ο νέος χώρος είναι λιγότερο από 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Scarborough Shoal που ελέγχεται από την Κίνα.

Οι ασκήσεις θα ενισχύσουν “τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Φιλιππινών, συνταγματάρχης Μέντελ Αγκιλάρ.

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης στη Μανίλα, οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππινών θα συναντηθούν από κοινού με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share