X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦόβοι για ύφεση στη Γερμανία, καθώς πέφτει η βιομηχανική παραγωγή

Φόβοι για ύφεση στη Γερμανία, καθώς πέφτει η βιομηχανική παραγωγή

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση άνω του αναμενόμενου τον Μάρτιο, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στην κατασκευή αυτοκινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, αυξάνοντας τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει μια απότομη ύφεση.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,4% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Είχαν προηγηθεί δύο μήνες ανάπτυξης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ η μείωση που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο ήταν κατά 1% χειρότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Τα νέα έρχονται μετά που στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη βδομάδα έδειξαν μια απροσδόκητη βουτιά στις νέες παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια, καθώς ο τεράστιος βιομηχανικός τομέας της χώρας χτυπιέται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ οι ελπίδες αποφυγής μιας ύφεσης είχαν αρχίσει να αυξάνονται, τα τελευταία αρνητικά στοιχεία πυροδότησαν εκ νέου τους φόβους για μια ύφεση.

“Μετά που η παραγωγή στον βιομηχανικό τομέα αναπτύχθηκε δυναμικά στην αρχή του έτους, υπήρξε μία απροσδόκητα οξεία πτώση τον Μάρτιο”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν ένας από τους μεγάλους παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση της παραγωγής τον Μάρτιο, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών να σημειώνουν πτώση 6,5%. Αντίθετα, τον Φεβρουάριο είχε προηγηθεί μία αύξηση 6,9%. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας είνανι πυλώνας στη βιομηχανία της χώρας.

Μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού, καθώς και στην παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώνεται, κάτι που “δείχνει προς μια οικονομική ανάκαμψη εντός του έτους”.

Μετά τη συρρίκνωση στα τέλη του 2022, η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ανάπτυξη 0,4% για ολόκληρο το 2023.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share