X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΓια εσκεμμένη πολλαπλή παραπλάνηση του κοινοβουλίου εγκαλείται ο Τζόνσον

Για εσκεμμένη πολλαπλή παραπλάνηση του κοινοβουλίου εγκαλείται ο Τζόνσον

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε εσκεμμένα πολλαπλές φορές τη Βουλή των Κοινοτήτων με τις διαβεβαιώσεις του περί τήρησης όλων των κανόνων των lockdown κατά τις συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας, αναφέρει το πολυαναμενόμενο πόρισμα της Επιτροπής Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το 108 σελίδων πόρισμα της έρευνας που ξεκίνησε προ 14 μηνών καταλογίζει επίσης στον κ. Τζόνσον «επανειλημμένη περιφρόνηση και επιδίωξη υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, «δεν υπάρχει προηγούμενο για Πρωθυπουργό να έχει κριθεί πως εσκεμμένα παραπλάνησε τη Βουλή». Προστίθεται δε πως ο πρώην Πρωθυπουργός παραπλάνησε και την ίδια την Επιτροπή κατά την κατάθεσή του ενώπιον των μελών της. Επιπλέον, κρίνεται «συνένοχος στην εκστρατεία εξύβρισης και απόπειρας εκφοβισμού της Επιτροπής».

Η ποινή που συστήνει η Επιτροπή, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε παραιτηθεί την προηγούμενη Παρασκευή από το βουλευτικό αξίωμα, είναι αποβολή 90 ημερών από το κοινοβούλιο. Εισηγείται επίσης να μη δοθεί στον κ. Τζόνσον το κοινοβουλευτικό πάσο που δικαιούνται οι πρώην Βουλευτές.

Η ποινή την οποία εισηγείται η Επιτροπή Ασυλίας χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» και το πόρισμα γενικότερα πολύ πιο «επιβαρυντικό» από όσο αναμενόταν.

Ποινή αποβολής άνω των δέκα ημερών από το κοινοβούλιο επιτρέπει την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης του εν λόγω Βουλευτή και διενέργειας εμβόλιμων εκλογών στην εκλογική περιφέρεια.

Ο κ. Τζόνσον παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή έχοντας ενημερωθεί για το πόρισμα της Επιτροπής Ασυλίας, το οποίο απέρριψε ως σκανδαλωδώς προκατειλημμένο και αβάσιμο.

Σε νέα δήλωση το πρωί της Πέμπτης, ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει λόγο για πόρισμα «κοροϊδία» και προσθέτει πως η Επιτροπή Ασυλίας δεν αξίζει ούτε την περιφρόνησή του καθώς κατέληξε σε ένα «τρελό συμπέρασμα».

Η Επιτροπή εξηγεί ότι έφτασε στα συμπεράσματά της μεταξύ άλλων λόγω των «αλλεπάλληλων αρνήσεων των γεγονότων» από τον κ. Τζόνσον, της προφανώς εσκεμμένης επιλογής του να αγνοεί αυτά τα γεγονότα αναφορικά με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, του γεγονότος ότι «επιδίωξε να ξαναγράψει το νόημα των κανόνων», καθώς και της εκ των υστέρων ερμηνείας που ο ίδιος έδινε σε γεγονότα και συμβουλές που λάμβανε.

Το πόρισμα της Επιτροπής Ασυλίας θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων πιθανότατα τη Δευτέρα, ώστε να υιοθετηθεί ή όχι από τους Βουλευτές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share