Γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα για το Φεγγάρι, η ανακήρυξη της οποίας έγινε από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), τον Σύνδεσμο Moon Village Association, και τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Φεγγάρι που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι ο CSEO ως ιδρυτικό μέλος αυτής της Παγκόσμιας μέρας εγκαινιάζει σήμερα την παγκόσμια αυτή ημέρα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Διάστημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στο οποίο, σύμφωνα με τον CSEO, παρευρίσκονται εκπροσώποι ολόκληρου του διαστημικού οικοσυστήματος, όπως NASA, ESA, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, διαστημικές επιχειρήσεις και πολλοί άλλοι.

Ηλιακή Καταιγίδα

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός ανέφερε ότι ο ήλιος διέρχεται στο μέγιστο του εντός του εντεκάχρονου κύκλου του με μια ηλιακή καταιγίδα που θα επηρεάσει τη Γη.

“Έχουμε δει στο παρελθόν ηλιακές καταιγίδες να εκλύονται από τον ήλιο προς τον ευρύτερο χώρο στο ηλιακό σύστημα. Μόλις προχθες μία νέα καταιγίδα μεσαίου μεγέθους εκλύθηκε άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως έρχεται κατά πάνω στη Γη, και αναμένεται ότι στις 20 και 21 Ιουλίου θα κτυπήσει τον πλανήτη μας και θα τον επηρεάσει” είπε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, θα επηρεάσει τις ραδιοεκπομπές, τις ραδιοτηλεπικοινωνίες, την αυτόματη πλοήγηση με GPS, όπως αυτή των αεροπλάνων, και πιθανώς την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις βορειότερες χώρες.

“Ευτυχώς δεν είναι μεγάλου μεγέθους, άρα δεν αναμένονται οι συνέπειες να είναι σοβαρές” είπε και σημείωσε ότι η ηλιακή αυτή καταιγίδα συμβαίνει εν μέσω του Παγκόσμιου Συνεδρίου που έχει σαν ένα κύριο του πυλώνα την συζήτηση μέτρων πρόληψης των κινδύνων των ηλιακών καταιγίδων.

Σχετικά με τον  ρόλο του CSEO στο διαστημικό καιρό, υπενθυμίζεται ότι ο Προέδρος του CSEO έχει επιλεχθεί ως Αντιπρόεδρος της Καινοτομίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Έρευνας Διαστήματος.

Μέσω αυτού του ρόλου είναι ο κύριος επιστημονικός διοργανωτής και προεδρεύων της συνεδρίας για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης προς έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη των συνεπειών των ηλιακών καταιγίδων.

“Το θέμα αυτό έχει αναγνωριστεί απο τα Ηνωμένα Έθνη σαν θέμα υψίστης σημασίας. Στη συνεδρία λαμβάνουν μέρος όλες οι χώρες” είπε ο κ. Δανός.

Πηγή:ΚΥΠΕ