X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Αυστραλία ανησυχεί ότι η Κίνα θα μεταφέρει αστυνομικές τεχνικές του Χονγκ...

Η Αυστραλία ανησυχεί ότι η Κίνα θα μεταφέρει αστυνομικές τεχνικές του Χονγκ Κονγκ, στις Νήσους Σολομώντα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αυστραλίας δηλώνει ότι η Καμπέρα ανησυχεί ότι η κινεζική αστυνομία που θα αναπτυχθεί στις Νήσους Σολομώντα στο πλαίσιο ενός νέου συμφώνου ασφαλείας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «αδίστακτες» τεχνικές που εφαρμόστηκαν προηγουμένως για την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Άντριου Σίρερ, γενικός διευθυντής του Γραφείου Εθνικών Πληροφοριών, ταξίδεψε στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού τον περασμένο μήνα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να πείσει τον Πρωθυπουργό Μανασσέ Σογκαβάρε να μην υπογράψει σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα, το οποιο έχει θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες του συμφώνου, ο Σογκαβάρε απέκλεισε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης και δήλωσε ότι καλύπτει την εσωτερική αστυνόμευση.

Ο Σίρερ δήλωσε στο συνέδριο Raisina Dialogue στο Νέο Δελχί ότι η Αυστραλία ανταποκρίθηκε εντός οκτώ ωρών στο αίτημα του Σογκαβάρε τον Νοέμβριο για αστυνομική βοήθεια για την καταστολή των ταραχών.

Αποσπασμένο τμήμα της αυστραλιανής αστυνομίας βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Βασιλικής Αστυνομικής Δύναμης των Νήσων Σολομώντος μέσω διμερούς συνθήκης ασφαλείας. Η Αυστραλία ανησυχεί για τον αντίκτυπο της κινεζικής αστυνομίας στην ενότητα της διοίκησης των επιχειρήσεων ασφαλείας, είπε.

«Σε μια τόσο εύθραυστη, ευμετάβλητη χώρα, οι κινεζικές τεχνικές και τακτικές αστυνόμευσης που είδαμε να αναπτύσσονται τόσο αδίστακτα στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, είναι εντελώς ασύμβατες με τον τρόπο επίλυσης ζητημάτων στον Ειρηνικό και θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια και βία στις Νήσους Σολομώντα», είπε.

Η Κίνα δήλωσε προηγουμένως ότι η συμφωνία για την ασφάλεια δεν στόχευε σε κανένα τρίτο μέρος και δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνεργασία που έχει το κράτος του Ειρηνικού με άλλες χώρες. Το σύμφωνο κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία της Αυστραλίας, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρουσία του κινεζικού ναυτικού σε απόσταση μικρότερη των 2.000 χιλιομέτρων από την Αυστραλία.

Την Τετάρτη, η Υπουργός Εσωτερικών Κάρεν Άντριους δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 4BC ότι είναι «πολύ πιθανό» η Κίνα να στείλει στρατεύματα στις Νήσους και δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του συμφώνου ήταν μια μορφή πολιτικής παρέμβασης στις αυστραλιανές εκλογές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στους δημοσιογράφους μία ημέρα νωρίτερα ότι «οι Αυστραλοί πολιτικοί συχνά επιδιώκουν εγωιστικά πολιτικά οφέλη κάνοντας άγριες παρατηρήσεις για να συκοφαντήσουν την Κίνα και να φωνάξουν για πόλεμο».

Ο Σίρερ αρνήθηκε ότι η υπογραφή του συμφώνου ήταν μια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε παροχή βοήθεια και βοήθεια ασφαλείας στις Νήσους Σολομώντα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη κινεζική στρατιωτική παρουσία, παρά το γεγονός ότι ο Σογκαβάρε απέκλεισε δημοσίως κάτι τέτοιο, είπε. Η Κίνα είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο διπλής χρήσης και στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τη δυτική ακτή της Αφρικής έως τον Ειρηνικό, είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share