X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Βαρσοβία εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης τoυ ΝΑΤΟ,...

Η Βαρσοβία εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης τoυ ΝΑΤΟ, σε εγρήγορση ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις

Η Κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής Kυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Για ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ

Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφός της, αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανάρτησή στον λογαριασμό στο Twitter, το ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και τον λαό της Πολωνίας. «Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τον εταίρο μας στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία» σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ενημερώνεται για την κατάσταση

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στη Λετονία

Η Κυβέρνηση της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης για να αξιολογήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, στον απόηχο της έκρηξης στην Πολωνία, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς.

«Συγκάλεσα έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για να ενημερωθώ σχετικά με τις εκθέσεις των αρμόδιων υπουργείων και θεσμικών οργάνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω ενέργειες», έγραψε ο Λετονός Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Λετονία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη, προκειμένου να υπερασπιστούν τους πολίτες και τα εδάφη τους», τόνισε ο Κάρινς.

Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, λέει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και στον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η υπουργός στο Twitter στην αγγλική και στην πολωνική γλώσσα.

“Σοβαρές” οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία, δηλώνει ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία είναι “σοβαρές” και καθιστούν πολύ σημαντικό να καθοριστεί τι συνέβη.

“Σοβαρές αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία και προκάλεσαν θύματα. Είμαστε σε στενή επαφή με την Πολωνία και τους άλλους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό τώρα να καθοριστεί τι συνέβη ακριβώς”, έγραψε ο Ρούτε σε μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share