X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΗ Βουλγαρία έχει συνεισφέρει στη μελέτη της Ανταρκτικής, λέει ο Καθηγητής Ναϊντένοφ

Η Βουλγαρία έχει συνεισφέρει στη μελέτη της Ανταρκτικής, λέει ο Καθηγητής Ναϊντένοφ

Η Βουλγαρία είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, αλλά έχει συμβάλει σημαντικά στην επιστημονική μελέτη της Ανταρκτικής, δήλωσε ο Καθηγητής Κλίμεντ Ναϊντένοφ, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωλογίας και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας κατά την έναρξη της Ημέρας της Ανταρκτικής στο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη.

Η Ανταρκτική, με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες της, είναι ένα από τις πιο άγριες περιοχές στη Γη, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα όσον αφορά την κατανόηση του κλίματος του πλανήτη, πρόσθεσε ο Ναϊντένοφ.

Σημείωσε ότι Βούλγαροι επιστήμονες έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικές αποστολές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στις κύριες επιστημονικές προτεραιότητες στις επιστήμες της γης όπως γεωλογία, γεωφυσική, φυσική, γεωγραφία, μετεωρολογία, παγετολογία και άλλες.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των βουλγαρικών αποστολών στην Ανταρκτική σχετίζεται με την ίδρυση της βουλγαρικής βάσης «Αγίου Κλήμεντος Οχριδάσκι» στο νησί Λίβινγκστον, είπε ο Ναϊντένοφ.

“Αυτός ο ερευνητικός σταθμός παρείχε μια κρίσιμη πλατφόρμα για Βούλγαρους και διεθνείς επιστήμονες για να διεξάγουν ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την τελευταία μας απόκτηση – το ερευνητικό σκάφος Sv. Sv. Kiril i Metodii και την επέκταση της βάσης μας που ξεκίνησε αυτό έτος», πρόσθεσε ο Κοσμήτορας.

Οι βουλγαρικές αποστολές στην Ανταρκτική έχουν συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια κατανόηση της ηπείρου και στον ρόλο που διαδραματίζει στη μελέτη του πλανήτη μας, κατέληξε ο Ναϊντένοφ.

Η Ημέρα της Ανταρκτικής είναι μια άλλη εκδήλωση αφιερωμένη στην 60ή επέτειο της Γεωλογικής και Γεωγραφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, όπου ο Καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ είναι λέκτορας. Είναι Πρόεδρος του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής και επικεφαλής των βουλγαρικών πολικών αποστολών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Καθηγητής Πιμπίρεφ με θέμα «Τα ρομαντικά χρόνια στη βουλγαρική έρευνα της Ανταρκτικής».

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share