X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Bundesbank μειώνει κατά το ήμισυ τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022,...

Η Bundesbank μειώνει κατά το ήμισυ τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022, βλέπει διπλάσιο πληθωρισμό για τη Γερμανία

Η Bundesbank μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για τη γερμανική οικονομία την Παρασκευή και προέβλεψε απότομα υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα τις τιμές να αυξάνονται κατά 7,1% το 2022, πολύ πάνω από το 3,6% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό του 2023 αυξήθηκε στο 4,5% από 2,2%.

«Ο πληθωρισμός φέτος θα είναι ακόμη ισχυρότερος από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel, αναφερόμενος στην προηγούμενη περίοδο της επώδυνα υψηλής αύξησης των τιμών καταναλωτή.

«Οι πιέσεις στις τιμές έχουν ενταθεί και πάλι πρόσφατα, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στις παρούσες προβλέψεις», είπε ο Nagel. «Εάν υποτεθεί ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί, ο ετήσιος μέσος όρος (πληθωρισμού) για το 2022 θα μπορούσε να είναι σημαντικά πάνω από το 7%.

Η ενημερωμένη πρόβλεψη είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις αναθεωρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις δικές της προβλέψεις την Πέμπτη, οι οποίες έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού από την άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, αλλά κι ένα μεγάλο πλήγμα στην ανάπτυξη.

Το 2024, το τελευταίο έτος του ορίζοντα προβολής της Bundesbank, ο πληθωρισμός φαίνεται στο 2,6%, πολύ πάνω από τον στόχο 2% της ίδιας της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ.

«Οι ρυθμοί πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ δεν θα μειωθούν από μόνοι τους», πρόσθεσε ο Nagel. «Η νομισματική πολιτική καλείται να μειώσει τον πληθωρισμό με αποφασιστική δράση».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης και ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, πριν από μια σειρά περαιτέρω αυξήσεων.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η γερμανική κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αναπτύσσεται κατά 1,9% φέτος, λιγότερο από το ήμισυ του 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, ενώ η αναμενόμενη ανάπτυξη το 2023 μειώθηκε στο 2,4% από 3,2%.

Παρά την περικοπή, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022 εξακολουθεί να είναι κάπως πιο αισιόδοξη από την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 1,6% για τη Γερμανία.

«Το βασικό σενάριο των προβλέψεων βασίζεται στην υπόθεση ότι ο πόλεμος και οι συνέπειές του δεν θα ενταθούν περαιτέρω», ανέφερε η Bundesbank.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share