X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ ΕΕ να αποκλείσει ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου σε άλλα σημεία της...

Η ΕΕ να αποκλείσει ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου σε άλλα σημεία της Ευρώπης, λέει ο ΟΠΕΚ

Την ανάγκη κινητοποίησης από πλευράς της ΕΕ επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου σε άλλα σημεία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «καταδικάζει με κάθε τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση, «το ΔΣ του ΟΠΕΚ χωρίς περιστροφές καταδικάζει με κάθε τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», λέγοντας ότι πρόκειται για «μια εξαιρετικά επικίνδυνη αναθεωρητική πράξη, η οποία κινείται έξω από κάθε πλαίσιο νομιμότητας», που υποσκάπτει όσα «έχει οικοδομήσει μεταπολεμικά η Ευρώπη, σε επίπεδο συλλογικής ασφάλειας και κουλτούρας ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων».

Αναφέρει, ακόμα, ότι «η ύπαρξη του ΝΑΤΟ – στο οποίο μάλιστα η εισβολή δίνει ένεση ζωής – και οι όποιες αστοχίες ή δυστοκίες στις πολιτικές της ουκρανικής ηγεσίας απέχουν πολύ από το να αποτελούν άλλοθι για τη ρωσική εισβολή».

Προσθέτει πως «είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια κοινότητα, και ιδιαίτερα οι λαοί της Ευρώπης και της Ρωσίας, θα υποφέρουν πολλαπλά από τις συνέπειες της επιλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν» και υπογραμμίζει την ανάγκη να θέσει η ΕΕ προτεραιότητες, προκειμένου να μετριάσεις τις επιπτώσεις της σύγκρουσης.

Ο ΟΠΕΚ προτείνει την «κινητοποίηση των θεσμών της ΕΕ, προκειμένου να διαδραματίσει πιο έντονα τον ρόλο της ως σταθεροποιητικός παράγοντας και ως παράγοντας διαλόγου και συνεννόησης» και τη λήψη μέτρων για τη «διασφάλιση της εσωτερικής της ενότητας και αλληλεγγύης, προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο επέκτασης της θερμής σύγκρουσης και σε άλλα σημεία της ηπείρου».

Επιπρόσθετα, ως αναγκαία αναφέρει την «επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», όπως επίσης και τον «σχεδιασμό κοινών πολιτικών άμεσης αντιμετώπισης των κραδασμών που προκαλεί η εισβολή, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό-αναπτυξιακό επίπεδο».

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, οι θεσμοί, και τα κόμματα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα τις πολλαπλές αρνητικές διαστάσεις της εισβολής, και να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της πολιτικής της Ε.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ συνιστά «κέλυφος προστασίας της Κύπρου», ενώ «τα ανοιχτά ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται με αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για να λυθούν, όπως και το Κυπριακό, δεν λύνονται από μόνα τους».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share