X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ ΕΕ θα αντεπεξέλθει ενεργειακά φέτος, όμως πρέπει να απεξαρτηθεί από τη...

Η ΕΕ θα αντεπεξέλθει ενεργειακά φέτος, όμως πρέπει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, συμφώνησαν οι Υπουργοί Ενέργειας

Αυτόν τον χειμώνα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές της ανάγκες, όμως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εστιάσει στην απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ήταν η διαπίστωση της συζήτησης των αρμόδιων Υπουργών μετά την συνάντηση του Συμβουλίου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπιλί, εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας, και η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Όσον αφορά την αναταραχή στις τιμές, η Επίτροπος Σίμσον σημείωσε πως η Κομισιόν εργάζεται για την κατάθεση νέων προτάσεων για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για περιορισμό της ανόδου των τιμών και διασφάλιση της παροχής. Όπως είπε, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα της πρόταση την επόμενη εβδομάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ακόμα την ανάγκη για παροχή βοήθειας στην ίδια την Ουκρανία για να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες, μέσω της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας με αυτού των χωρών της ΕΕ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται ενέργεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσική εισβολή και για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της» σημείωσε η κ. Πομπιλί.

«Εργαζόμαστε για να ενώσουμε το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα για βοήθεια» πρόσθεσε η Γαλλίδα Υπουργός.

Αναφερόμενη με τη σειρά της στην προσπάθεια διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας με την ΕΕ, η κ. Σίμσον εξήγησε πως υπάρχουν διάφορες προκλήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά πως μετά την συζήτηση με τους Υπουργούς Ενέργειας και την διαπίστωση πως υπάρχει ευρεία συμφωνία, θα προχωρήσει με τις διαδικασίες το ταχύτερο.

Όπως είπε, η διασύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ θα διασυνδέσει στην πράξη και την Μολδαβία με το δίκτυο της ΕΕ.

Όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία συνεχίζεται, με την πρώτη ενίσχυση να έχει έρθει από την Ουγγαρία και την αντίστροφη ροή αερίου να συνεχίζεται και να αυξάνεται μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας.

Η κ. Πομπιλί ανέφερε ακόμα ότι οι Υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη για ενίσχυση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ και αποδέσμευσης από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως είπε, τα δεδομένα που εξέτασαν προκαλούν ανησυχία, καθώς ενισχύουν την άποψη πως η ΕΕ χρειάζεται την απεξάρτηση αυτή όχι μόνο για στρατηγικούς λόγους, αλλά και στο πλαίσιο των στόχων για περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα, η ίδια έκθεση διαπιστώνει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την παροχή ενέργειας, κάτι που σημαίνει πως η ΕΕ μπορεί να επικεντρωθεί στους σχεδιασμούς για τον επόμενο χειμώνα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες πηγές.

«Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος ενέργειας μας σε αυτή την περίοδο κρίσης» τόνισε η κ. Πομπιλί, προσθέτοντας πως «εν καιρώ, θέλουμε να ξεφύγουμε από την εξάρτησή μας από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα και από τα ορυκτά καύσιμα γενικά, αυτό είναι το νόημα της Πράσινης Συμφωνίας».

Όπως εξήγησε η κ. Σίμσον στις δικές της δηλώσεις, αυτή τη στιγμή η ΕΕ συνεχίζει να λαμβάνει αέριο από τους αγωγούς από ανατολικά προς τα δυτικά, ενώ έχουν αυξηθεί οι παραδόσεις LNG στην ΕΕ και οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται.

«Η χρήση αερίου από τα αποθέματα έχει μειωθεί και ακόμα βρισκόμαστε στο 30% των αποθεμάτων» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν πως τα εθνικά και περιφερειακά σχέδια ετοιμότητας τους έχουν ενημερωθεί.

Οι Υπουργοί συζήτησαν τέλος και την παρακολούθηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share