X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ ετυμηγορία για εγκλήματα πολέμου πλησιάζει καθώς η ρωσική επίθεση εντείνεται στο...

Η ετυμηγορία για εγκλήματα πολέμου πλησιάζει καθώς η ρωσική επίθεση εντείνεται στο Σεβεροντονέτσκ

Ενόψει της ετυμηγορίας που θα εκδοθεί τη Δευτέρα στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου της σύγκρουσης, η επίθεση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία εντείνεται, με την πόλη Σεβεροντονέτσκ να βρίσκεται υπό βομβαρδισμό όλο το εικοσιτετράωρο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν την περικύκλωσή της.

Η δίκη στο Κίεβο, που θεωρείται δημόσια δοκιμασία της ανεξαρτησίας του ουκρανικού δικαστικού συστήματος , πραγματοποιείται καθώς διεθνείς θεσμοί διεξάγουν τις δικές τους έρευνες για εικαζόμενες καταχρήσεις που έχουν μετατρέψει πόλεις, όπως η Μπούχα και η Μαριούπολη σε σύνθημα καταστροφής.

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, η χώρα του οποίου είναι ζωτικής σημασίας στην περιοχή για τις αποστολές όπλων της Δύσης και φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες του πολέμου, την Κυριακή επεσήμανε την καταστροφή σε αυτές τις πόλεις ως λόγο για τον οποίο δεν ήταν πλέον δυνατή η «συνήθης συνεργασία» με τη Ρωσία.

«Ένας έντιμος κόσμος δεν μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, ενώ ξεχνά τα εγκλήματα, την επιθετικότητα, τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν καταπατηθεί», είπε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τον σταθερό τόνο του Ντούντα τη Δευτέρα, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο η Ρωσία έπρεπε να «πληρώσει ένα μακροπρόθεσμο τίμημα» για τη «βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της εισβολής, οι δυνάμεις της Μόσχας επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση και την επέκταση των κερδών τους στην περιοχή του Ντονμπάς και στη νότια ακτή της Ουκρανίας.

Ωστόσο, καθώς η επίθεσή της συνεχίζεται, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, την οποία κατηγορεί για το «πάγωμα» των προηγούμενων συνομιλιών.

Οποιεσδήποτε συνομιλίες, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνουν παραχωρήσεις γης, σύμφωνα με τον αρχηγό του προσωπικού του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Άντριι Γιέρμακ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με «πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας (της Ουκρανίας)».

Απόφαση για έγκλημα πολέμου

—————————

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να συγκεντρώσει τη δυτική υποστήριξη για τον σκοπό της χώρας του, στοχεύοντας τη συγκέντρωση της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο ελβετικό ορεινό θέρετρο του Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Καθώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνεται στους παρευρισκόμενους στο φόρουμ μέσω τηλεδιάσκεψης, μια επιτροπή δικαστών στο Κίεβο θα καθορίσει την τύχη του Ρώσου λοχία Vadim Shishimarin στην πρώτη δίκη της σύγκρουσης για εγκλήματα πολέμου.

Ο 21χρονος από τη Σιβηρία παραδέχθηκε ότι σκότωσε έναν 62χρονο πολίτη στα πρώτα στάδια της εισβολής, αλλά είπε στο δικαστήριο ότι δέχθηκε πίεση για μια πράξη για την οποία «λυπόταν πραγματικά».

“Ήμουν νευρικός για το τι συνέβαινε. Δεν ήθελα να σκοτώσω”, είπε από το γυάλινο κουτί υπεράσπισης, καθώς η δίκη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Ο δικηγόρος του Shishimarin ζήτησε αθώωση, λέγοντας ότι ο πελάτης του εκτελούσε αυτό που θεωρούσε ότι ήταν μια άμεση εντολή που αρχικά δεν υπάκουσε.

Οι εισαγγελείς, που ζήτησαν ποινή ισόβιας κάθειρξης, είπαν ότι «ήξερε καλά» ότι εκτελούσε εντολή που συνεπάγεται ποινική καταδίκη.

Περικύκλωση του Σεβεροντονέτσκ

Στην ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ, στο επίκεντρο των πρόσφατων μαχών, ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκί Γκαϊντέι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούσαν την περικύκλωσή της «χρησιμοποιούσαν τακτικές της καμένης γης, καταστρέφοντας σκόπιμα» την πόλη.

Ο Γκαϊντέι είπε ότι η Ρωσία αντλεί δυνάμεις από μια τεράστια περιοχή –όσες αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χάρκοβο, άλλες που εμπλέκονται στην πολιορκία της Μαριούπολης, φιλορωσικές αυτονομιστικές πολιτοφυλακές, ακόμη και στρατεύματα που μόλις κινητοποιήθηκαν από τη Σιβηρία — και συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός τους στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό της Κυριακής στην περιοχή του Ντόνετσκ, σύμφωνα με τη σελίδα του ουκρανικού στρατού στο Facebook.

Οι βομβαρδισμοί συνέχισαν επίσης να σφυροκοπούν το Χάρκοβο στο βορρά, καθώς και το Μικολάιβ και τη Ζαπορίζια στο νότο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Με το έθνος υπό ανελέητη επίθεση, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Κυριακή υπέρ της παράτασης του στρατιωτικού νόμου έως τις 23 Αυγούστου.

Εκατομμύρια απλοί Ουκρανοί, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στο Νταβός

Χιλιάδες μίλια μακριά, στη συνάντηση της Δευτέρας στο Νταβός αναμένεται να κυριαρχήσουν οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρώσοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι κάποτε συμμετείχαν σε συζητήσεις και συναναστράφηκαν με άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα σε πάρτι, έχουν αποκλειστεί από τη φετινή συγκέντρωση — που ονομάστηκε ” Η Ιστορία σε σημείο καμπής” — για τον πόλεμο.

Ο Ζελένσκι πρόκειται να συνομιλήσει με τους αντιπροσώπους του Νταβός μέσω τηλεδιάσκεψης για να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια του Ουκρανικού Οίκου Νταβός, ενός φόρουμ για το Κίεβο και τους διεθνείς υποστηρικτές του, ενώ μια ισχυρή ουκρανική ομάδα, που περιλαμβάνει τον Υπουργό Εξωτερικών, έκανε το ταξίδι για να υποστηρίξει την υπόθεση της χώρας.

«Το σημαντικό αίτημα προς ολόκληρο τον κόσμο εδώ είναι: μην σταματήσετε να στηρίζετε την Ουκρανία», είπε η Ουκρανή βουλευτής Ivanna Klympush-Tsintsadze στους δημοσιογράφους την παραμονή της συνόδου κορυφής.

Περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα είναι μεταξύ των 2.500 αντιπροσώπων, που περιλαμβάνουν από ηγέτες επιχειρήσεων έως ακαδημαϊκούς και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share