X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ γερμανική Κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές δαπανών

Η γερμανική Κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές δαπανών

Η Κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, με στόχο να επιβάλει βαθιές περικοπές ύστερα από χρόνια μεγάλων δαπανών, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις δαπάνες για την άμυνα.

Έπειτα από μήνες διαφωνιών, αφού ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απαίτησε σοβαρές περικοπές, το Υπουργικό Συμβούλιο του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς υπέγραψε τελικά τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2024.

Ο κ. Λίντνερ, που προέρχεται από το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα FDP, θεωρεί τον προϋπολογισμό σημείο καμπής, μετά από αρκετά χρόνια μεγάλων δαπανών για την αντιμετώπιση πρώτα της πανδημίας του κορωνοϊού και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι η αρχή μιας “επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα”, δήλωσε ο κ. Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των σχεδίων του.

“Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές προκλήσεις, αλλά δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, τόνισε.

Το προσχέδιο ωστόσο αξιοποιεί κονδύλια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Πάνω απ’ όλα πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας μας”, δήλωσε ο κ. Σολτς για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Άλλα ζητήματα δαπανών θα ήταν “ευκολότερο να αντιμετωπιστούν” αν δεν υπήρχε η σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε ο κ. Σολτς ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο θα συζητήσει το σχέδιο προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο.

Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης – η οποία διολίσθησε σε ύφεση στην αρχή του έτους, καθώς δέχθηκε πλήγμα από την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και από τις αυξήσεις των επιτοκίων – προβλέπει στο προσχέδιο δαπάνες ύψους 445,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, από 476,3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν προγραμματιστεί για το 2023.

Παρά την μείωση τους, οι δαπάνες εξακολουθούν να είναι κατά 25% υψηλότερες από ό,τι το 2019, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Αντίστοιχα, ο δανεισμός πρόκειται επίσης να μειωθεί δραστικά. Για το 2024 προβλέπεται νέος δανεισμός ύψους 16,6 δισ. ευρώ, από 45,6 δισ. ευρώ το 2023.

Ο κ. Λίντνερ πάντως υπερασπίστηκε τα σχέδιά του έναντι των κατηγοριών ότι οι περικοπές δαπανών είναι υπερβολικές.

“Το κράτος δεν μπορεί να λύσει τα πάντα με χρήματα”, πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share