X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ ΙΑΕΑ προειδοποιεί για «μοιραίο πλήγμα» στην πυρηνική συμφωνία, καθώς το Ιράν...

Η ΙΑΕΑ προειδοποιεί για «μοιραίο πλήγμα» στην πυρηνική συμφωνία, καθώς το Ιράν αφαιρεί κάμερες παρακολούθησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων

Το Ιράν αφαιρεί ουσιαστικά όλο τον επιπλέον εξοπλισμό παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν και απομένουν μόνο τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μέχρι να καταστεί αδύνατο να αναβιώσει η συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας.

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα μοιραίο πλήγμα (για την αναβίωση της συμφωνίας)», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν τουλάχιστον μέρος του εξοπλισμού που είχε αφαιρεθεί από την Πέμπτη δεν επιστραφεί εντός του περιθωρίου τριών-τεσσάρων βδομάδων, που έδωσε ο Γκρόσι.

Το Ιράν αφαιρεί 27 κάμερες παρακολούθησης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτηρίζοντάς το ως «σοβαρή πρόκληση» για το έργο της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη χώρα.

«Αυτό που ενημερωθήκαμε είναι ότι 27 κάμερες… αφαιρούνται στο Ιράν», είπε στους δημοσιογράφους. «Έτσι, αυτό φυσικά θέτει μια σοβαρή πρόκληση για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί», είπε.

Το Ιράν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αποσυνδέει ορισμένες κάμερες της ΙΑΕΑ που παρακολουθούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις εν αναμονή της υιοθέτησης της πρότασης μομφής από τη Δύση την Τετάρτη.

Η Τεχεράνη καταδίκασε την Πέμπτη την πρόταση ως «μη εποικοδομητική» σε μια νέα διένεξη που θολώνει τις προσπάθειες να αναβιώσει μια συμφωνία που περιορίζει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Ο Γκρόσι είπε ότι περίπου 40 κάμερες παρέμειναν στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Καλώ το Ιράν να επικοινωνήσει μαζί μου αμέσως… Είμαστε σε μια πολύ τεταμένη κατάσταση», είπε ο Γκρόσι.

Η πρόταση που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν η πρώτη που επέκρινε το Ιράν από τον Ιούνιο του 2020.

Η πρόταση εγκρίθηκε από 30 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ενώ μόνο η Ρωσία και η Κίνα την καταψήφισαν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share