X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Japan Airlines θα χρησιμοποιεί επίσημα το ουδέτερο γένος στις ανακοινώσεις μέσα...

Η Japan Airlines θα χρησιμοποιεί επίσημα το ουδέτερο γένος στις ανακοινώσεις μέσα στο αεροπλάνο και στο αεροδρόμιο, αντιμετωπίζοντας όλους τους επιβάτες με σεβασμό

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα αποσύρει τη φράση «κυρίες και κύριοι» από τις ανακοινώσεις που γίνονται στα αγγλικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Πρόκειται για ένα πολύ συμβολικό βήμα για μια χώρα όπου οι ακτιβιστές αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό να αλλάξουν ορισμένες πολύ παγιωμένες αντιλήψεις.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ενημέρωσε πως η αλλαγή στις ανακοινώσεις τίθεται σε ισχύ απ’ την 1η Οκτωβρίου, ενώ θα αφορά άλλες γλώσσες, εκτός των γιαπωνέζικων, καθώς στο λεξιλόγιό τους χρησιμοποιείται έτσι κι αλλιώς το ουδέτερο σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Mark Morimoto δήλωσε τη Τρίτη ότι οι χαιρετισμοί και οι ανακοινώσεις στα αγγλικά θα χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «όλοι οι επιβάτες» ή «όλοι» – ή θα αποφεύγουν εντελώς τις φράσεις που αφορούν το φύλο.

Έχουμε δεσμευθεί να μην κάνουμε διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά

Σημειώνεται πως η JAL, αν και είναι αεροπορική εταιρεία σε μια αρκετά συντηρητική χώρα, τελικά γίνεται μια από τις ελάχιστες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες που αποφάσισαν να υιοθετήσουν ουδέτερο γένος στις ανακοινώσεις της. Ανάμεσα στις ελάχιστες άλλες αεροπορικές που έχουν υιοθετήσει το ουδέτερο γένος είναι η Air Canada και η EasyJet.

Εκτός απ’ αυτό, όμως, η Japan Airlines έκανε ένα ακόμα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση
Αποφάσισε να τροποποιήσει επίσης την πολιτική της ώστε τα ζευγάρια ίδιου φύλου να μπορούν να επωφελούνται από τις ίδιες προνομιακές τιμές που ισχύουν για τις οικογένειες. Κι όλα αυτά, ενώ επίσημα δεν αναγνωρίζονται στην Ιαπωνία οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τα τελευταία, όμως, χρόνια η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει δειλά- δειλά να ακούει και να προστατεύει την LGBTQ+ κοινότητα.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα της Dentsu έδειξε ότι σχεδόν το 80% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και κάτω υποστηρίζουν τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Αλλά η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες στην Ιαπωνία ανησυχούν να εκδηλώσουν ανοιχτά τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους λόγω της συντηρητικής κοινωνίας και της Κυβέρνησης.

Πέρυσι, 13 ομοφυλόφιλα ζευγάρια προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ισότητα. (Η Ταϊβάν ήταν η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τους gay γάμους, τον Μάιο του 2019, ενώ η Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αναγνώρισε τον Ιούλιο τα δεσμά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη λέξη «γάμος»).

Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία εξαρχής είχε επιβάλει τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων μέσω σκληρών απαιτήσεων για τις γυναίκες αεροσυνοδούς. Έπρεπε να φορούν μακιγιάζ, ψηλά τακούνια και φούστες. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα οι αεροσυνοδοί έπρεπε να έχουν πολύ συγκεκριμένο βάρος.

Τη δεκαετία του 1960 προστέθηκε η χρήση «κυρίες και κύριοι» στις ανακοινώσεις προς τους επιβάτες κι από τότε απλά έμεινε μέχρι και σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένους από τους κανόνες σχετικά με την εμφάνιση, προσθέτοντας και το παντελόνι στις γυναικείες στολές.

Μετά από μια εκστρατεία, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρο τους χώρους εργασίας στην Ιαπωνία που απαιτούσαν από τις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια, η Japan Airlines δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα επιτρέψει στις γυναίκες αεροσυνοδούς να επιλέγουν το είδος των παπουτσιών που θα φορούν στις πτήσεις. Οι αεροσυνοδοί μάλιστα επιτράπηκε για πρώτη φορά να διαλέγουν εάν θα φορούν παντελόνι αντί για φούστες.

Το 2017, η αεροπορική εταιρεία άλλαξε επίσης τις πολιτικές της έτσι ώστε οι ομοφυλόφιλοι υπάλληλοι να μπορούν να λαμβάνουν οικογενειακές παροχές που είχαν δοθεί προηγουμένως μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share