X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ κινεζική Cosco εισέρχεται στο Λιμάνι του Αμβούργου

Η κινεζική Cosco εισέρχεται στο Λιμάνι του Αμβούργου

Επετεύχθη συμβιβασμός στο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας για τη συμμετοχή της κινεζικής Cosco στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του λιμένος Αμβούργου, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Δικτύου των Συντακτών Γερμανίας (RND).

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, η κινεζική εταιρεία θα μπορεί να αποκτήσει μερίδιο κάτω του 25% στον τερματικό σταθμό Tollerort, ενώ δεν επιτρέπεται απόκτηση μεριδίου άνω αυτού του ποσοστού.

Επισημαίνεται ότι αρχικά η Cosco διεκδικούσε την απόκτηση του 35% του τερματικού. Επιπλέον, ο κινεζικός όμιλος δεν θα χαίρει ειδικών δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το Υπουργείο, που επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται μια στρατηγική συμμετοχή της Cosco στον τερματικό και η απόκτηση του μεριδίου περιορίζεται σε μια καθαρά οικονομική συμμετοχή της Cosco. Και αυτό διότι θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Τυχόν υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 25% μελλοντικά δεν θα είναι εφικτή χωρίς εκ νέου εξέταση της επένδυσης, ενώ η Cosco δεν θα μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές εμπορικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό.

Αναφέρονται οι διαφορετικές απόψεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με τη συμμετοχή της Cosco στον τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου και σημειώνεται  μεταξύ άλλων, ότι σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Φρίντριχ Μερτς ζήτησε επανεξέταση της σχέσης της Γερμανίας με την Κίνα, λέγοντας ότι τίθεται το θέμα αν «θα πρέπει να δώσουμε σε μια τέτοια χώρα περαιτέρω πρόσβαση στις πραγματικά κρίσιμες υποδομές μας», καθώς υπάρχουν πρωτίστως πολιτικά-στρατηγικά ζητήματα.

Ο κ. Mερτς επικαλέστηκε, δε, τις προειδοποιήσεις της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) και αρκετών Υπουργείων να μην επιτραπεί η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας.

«Δεν καταλαβαίνω τον Καγκελάριο, πώς μπορεί σε μια τέτοια κατάσταση να επιμένει να δοθεί μια τέτοια άδεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CDU.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share