H κυπριακή Capital.com, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) αναδείχθηκε η κορυφαία εταιρεία στον διαγωνισμό της Deloitte Μέσης Ανατολής “Technology Fast 50”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά, αναδεικνύοντας τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες τεχνολογίας στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Deloitte, η κατάταξη των εταιριών πραγματοποιείται με βάση την αύξηση των εσόδων τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Η Capital.com αναδείχθηκε πρώτη με ποσοστό ανάπτυξης 2.210% και δραστηριοποιείται στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech). Από τον ίδιο τομέα προέρχεται και η Dinarak, η οποία με βάση της στην Ιορδανία κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό ανάπτυξης 820%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε με ποσοστό ανάπτυξης 816% η εταιρία Brandripplr, η οποία με έδρα στα ΗΑΕ δραστηριοποιείται στον τομέα των Μ.Μ.Ε. και ψυχαγωγίας. Ακόμα, οι εταιρίες Justlife, Softline, Urban Point, SignalGenerix, HyperThink System, Playkot και Aditess βρέθηκαν στη λίστα της φετινής κατάταξης.

Σύμφωνα με την Deloitee, η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει εταιρίες με μέση ανάπτυξη 277% και συνολικά έσοδα 800 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο 2021-2022, αναδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στον κλάδο και την ευρύτερη οικονομία.

Ο David Stark, Private Leader στην Deloitte δήλωσε πως «είναι συναρπαστικό να βλέπεις πόσες εταιρίες συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, καθώς και την έκταση του επιχειρηματικού πνεύματος της περιοχής που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων και καινοτόμων λύσεων που στόχο έχουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων. Η δεύτερη διοργάνωση του “Technology Fast 50” αποδεικνύει περίτρανα τη δέσμευση της Deloitte στη στήριξη του τομέα της τεχνολογίας, η σημασία του οποίου είναι πιο ζωτική από ποτέ για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ως μέρος του προγράμματος “Technology Fast 50”, η Deloitte έχει επίσης εισάγει τη διάκριση “Rising Star” για τις εταιρίες που παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες για δυνητική ανάπτυξη, αλλά δραστηριοποιούνται για λιγότερο από τρία χρόνια και, συνεπώς, δεν πληρούν τα κριτήρια κατάταξης. Κορυφαία εταιρία αυτής της κατηγορίας για φέτος είναι η Flexfin (Κύπρος/FitTech), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εταιρία Englease (ΗΑΕ/EdTech) και στην τρίτη θέση η AdOperator (Κύπρος/Μ.Μ.Ε. & Ψυχαγωγία).

Το “Technology Fast 50” απονέμει, επίσης, το βραβείο “Impact” σε εταιρίες που ενσωματώνουν στοιχεία ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) στις δραστηριότητές τους. Κορυφαία εταιρία σε αυτή την κατηγορία είναι η 44.01, η οποία με έδρα στον Ομάν εξαλείφει το διοξείδιο του άνθρακα, μετατρέποντάς το σε πέτρα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός CodeBrave (Λίβανος) και στην τρίτη θέση η εταιρία τεχνολογίας Irerobot (Κύπρος).

Τέλος, στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνεται η κατηγορία “Companies to Watch”, η οποία αναγνωρίζει την καινοτομία και τα επιτεύγματα εταιριών που πρωτοστατούν στον τομέα τους, αλλά δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια του προγράμματος “Technology Fast 50”. Η Algooru (Σαουδική Αραβία/EdTech), η Allinners (ΗΑΕ/EdTech) και η ARGOSmart (Κύπρος/λογισμικό) καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις σε αυτή την κατηγορία.

Πηγή:ΚΥΠΕ