X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ Κύπρος συμμετείχε στην 116η Γ.Σ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών

Η Κύπρος συμμετείχε στην 116η Γ.Σ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών

Το πενταετές πλάνο της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (EFN) για την Προηγμένη Νοσηλευτική Πρακτική (Advance Practice Nursing- APN) εγκρίθηκε στην 116η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου 2023, στην πόλη Opatija της Κροατίας. Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών- ΠΑΣΥΝΜ, εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ, Δρ. Αριστείδης Χωραττάς (Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFN).

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν 25 Εθνικοί Σύνδεσμοι της Ευρώπης, ενώ προσκλήθηκαν ως παρατηρητές μέλη εθνικών συνδέσμων χωρών, που δεν είναι ακόμη μέλη της Ομοσπονδίας (Βοσνία/ Ερζεγοβίνη και Κόσοβο) καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN), του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φοιτητών Νοσηλευτικής (ENSA) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Συνδέσμων (ΕFNNMA). Τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε ο Εθνικός Σύνδεσμος της Κροατίας.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε από τον Δρα Χωραττά, η πρώτη σύντομη ανάλυση των δεδομένων που λήφθηκαν από τα μέλη σε σχέση με το ερωτηματολόγιο για τις νοσηλευτικές αναλογίες το οποίο είχε σταλεί από τον ίδιο και την Phil Ní Sheaghdha (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής) τον Δεκέμβριο του 2022. Δεδομένα στάλθηκαν από 26 χώρες και παρόλο ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, εντούτοις σε όλες υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση και την έλλειψη νοσηλευτικού δυναμικού.

Όπως αναφέρεται, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τη σημαντικότητα του εγχειρήματος για μελέτη του θέματος των αναλογιών, αφού η ασφαλής στελέχωση είναι το κύριο ζητούμενο από όλους τους Συνδέσμους.

Έγινε αναφορά ότι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες χώρες για νοσηλεία λόγω έλλειψης προσωπικού και κλείσιμο κλινών, νοσηλεύτριες προσλαμβάνονται από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δικές τους ελλείψεις σε νοσηλευτικό δυναμικό επιδεινώνοντας το πρόβλημα ενώ η ηθική πρόσληψη (ethical recruitment) δεν λαμβάνεται υπόψη από τους πολιτικούς.

Σημειώθηκε ότι η πρόσληψη νοσηλευτικού δυναμικού από άλλες χώρες αποτελεί πρόβλημα και σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών λόγω των γλωσσικών περιορισμών, ενώ οι φοιτητές νοσηλευτικής ανέφεραν ότι λόγω ελλείψεων η κλινική τους άσκηση διαρκεί πάρα πολλές ώρες την μέρα, επιφέροντας τους κόπωση και απογοήτευση.

Στη Γενική συνέλευση έγινε αναφορά στη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Βία έναντι των γυναικών για την οποία μαζί με το Έγγραφο Πολιτικής του EFN για τη Βία και Παρενόχληση έναντι των Νοσηλευτριών (2021)  ζητείται όπως εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των Εθνικών Συνδέσμων για εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο EFN συμμετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Αντιμικροβιακή Προστασία όπου παρουσιάζονται τα εθνικά πλάνα και στρατηγικές σε σχέση με το θέμα, γίνονται ενημερώσεις για την πρόοδο, ενώ συζητούνται πολιτικές για βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ τους. Επίσης συμμετέχει στο EU eHealth Stakeholder Group, το οποίο συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα που αφορούν τη ηλεκτρονική μετάβαση της υγείας και της φροντίδας. Επίκεντρο τώρα είναι το European Health Data Space Regulation. Επίσης το EFN εκπροσωπείται στο Coalition for Vaccination της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019) και στο project IMMUNION (Improving IMMunization cooperation in the European UNION) τα οποία συνεργάζονται στενά και έχουν ως στόχο την προώθηση του εμβολιασμού στην ΕΕ μέσω ακριβούς και ορθής ενημέρωσης, κατάρριψης των μύθων γύρω από τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Παγκόσμια Υγεία (Global Health- new EU strategy) περιλαμβάνει δράσεις μέχρι το 2030 με στόχο τον καθορισμό της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μελλοντικές πανδημίες ή απειλές για την υγεία με κύριο γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα στην υγεία.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του σώματος για το έτος 2022 καθώς και οι καταστατικές αλλαγές που επιβάλλονται από τον Βελγικό κράτος για όλους τους οργανισμούς. Σε σχέση με την αίτηση ένταξης του Νοσηλευτικού Συνδέσμου του Κοσόβου, λόγω προ-απαίτησης στο καταστατικό για την ένταξη του κράτους είτε στην ΕΕ είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν μπορεί ακόμη να γίνει εφικτή και παραμένει ως παρατηρητής.

Στη συνάντηση της Επαγγελματικής Επιτροπής (Professional Committee) υπό τον Wolfgang Kuttner (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής) συζητήθηκε και εγκρίθηκε με εισηγήσεις για τροποποιήσεις το έγγραφο πολιτικής του EFN για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Παγκόσμια Υγεία.

Στη συνάντηση της Επιτροπής Δημόσιας Πολιτικής (Public Policy) υπό τη Monika Azman (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής) συζητήθηκε και εγκρίθηκε με εισηγήσεις για τροποποιήσεις το έγγραφο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας (European Health Data Space (EHDS)). Το έγγραφο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την συμπερίληψη νοσηλευτών στην ανάπτυξη προγραμμάτων.

Στη συνάντηση της Επιτροπής Εργατικού Δυναμικού (Workforce) υπό τον υποφαινόμενο Δρ Χωραττά (αντιπρόεδρο EFN), συζητήθηκε το έγγραφο πολιτικής για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023.

Επισημάνθηκε ότι χρήζει ενδελεχούς μελέτης και αναπροσαρμογής, αφού εστιάζει στις ψηφιακές δεξιότητες χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή στην κλινική πρακτική, τις συνθήκες εργασίας και ότι δεν πρέπει να είναι εις βάρος των άλλων σημαντικών νοσηλευτικών δεξιοτήτων. Επίσης επιβάλλεται η αναβάθμιση της βασικής νοσηλευτικής εκπαίδευσης και συμπερίληψη στα προγράμματα των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί για τις αναλογίες (ratios) διεξάχθηκε στην Επιτροπή μια πολύ εποικοδομητική και θετική συζήτηση. Διαφάνηκε ότι παρόλες τις διαφορές στα συστήματα υγείας, όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα σε σχέση με τις αναλογίες των νοσηλευτών. Υπάρχει πληθώρα ερευνών για τη σημασία της ασφαλούς στελέχωσης όμως η εφαρμογή αποτελεί πρόκληση, ενώ αυστηρή εφαρμογή αναλογιών μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο νοσοκομειακών κλινών. Η ασφαλής στελέχωση αφορά τη διασφάλιση της σχέσης ποιότητας/ τιμής και τη μελλοντική προστασία του εργατικού δυναμικού. Έγινε εισήγηση όπως σταλεί ξανά το ερωτηματολόγιο για διορθώσεις ή προσθήκες, για συλλογή δεδομένων από τους εθνικούς συνδέσμους που δεν έστειλαν και επίσης τη δημιουργία εγγράφου πολιτικής που να εστιάζει στο θέμα της ασφαλούς στελέχωσης, των αναλογιών και της νοσηλευτικής ευθύνης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share