X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ Κύπρος χαιρετίζει τη νέα πρόταση για ψηφιακή υγεία, είπε η Κανάρη

Η Κύπρος χαιρετίζει τη νέα πρόταση για ψηφιακή υγεία, είπε η Κανάρη

Η Κύπρος χαιρετίζει τη νέα πρόταση κανονισμού της ΕΕ για την ψηφιακή υγεία και θεωρεί ότι ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα προωθήσει την καλύτερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε διάφορους τύπους δεδομένων υγείας, με επακόλουθα αποτελέσματα όχι μόνο για τη θεραπεία, την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, αλλά και για την έρευνα, την καινοτομία και τη χάραξη πολιτικής, είπε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Σε παρέμβαση της, στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε μεταξύ 27 -28 Ιουλίου 2023, από την Ισπανία, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ στη Λα Πάλμα, η κ. Κανάρη αναφερόμενη στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας, σημείωσε ότι η Κύπρος ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο, ο περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμος και η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στο πλαίσιο του Νόμου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για την ηλεκτρονική υγεία.

To βασικό θέμα συζήτησης των Υπουργών Υγείας, αφορούσε στη ψηφιακή υγεία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα δεδομένα υγείας ως θεμελιώδη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας (Εuropean Health Union).

Τονίστηκε για άλλη μια φορά ο ολοένα και πιο ενισχυμένος ρόλος που διαδραματίζει η ψηφιακή ανάπτυξη στα συστήματα υγείας μέσω των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας (ΗΦΥ) και της διαλειτουργικότητας των δεδομένων υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.  Η ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας στοχεύει στην άμεση πρόσβαση και έλεγχο των πολιτών στα δεδομένα υγείας τους αλλά και τη χρήση τους με ασφαλές τρόπο για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Για την ψυχική υγεία ως αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης υγείας του πληθυσμού, η Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος αναγνωρίζει την ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές και προγράμματα πρόληψης και μείωσης της προκατάληψης, που θα αγκαλιάζουν τα παιδιά και τους νέους και θα τους εμπλέκουν ως βασικούς φορείς τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού, όσο και στο στάδιο της υλοποίησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αξιοποιώντας ενεργά το μέσο τεχνικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθεί την υλοποίηση έργου που αφορά στην ψυχική υγεία των νέων, στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Νεολαία 2023».

Αφορά, σημείωσε, στην ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της ψυχικής υγείας και στον περιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των νέων στην Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι, «η προώθηση και ενίσχυση της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω μιας πολύπλευρης προσέγγισης δεν αποτελεί μόνο, απόδειξη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και επένδυση, σε μια κοινωνία, στην οποία, κάθε πολίτης θα έχει σεβασμό και υποστήριξη».

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια γεύματος εργασίας οι Υπουργοί Υγείας αντάλλαξαν απόψεις για την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα της υγείας με επίκεντρο τα φάρμακα και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η κ. Κανάρη επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος υποστηρίζει την αυτονομία της ΕΕ στον τομέα αυτό, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην ισότιμη πρόσβαση όλων πολιτών της ΕΕ στα φάρμακα. Τόνισε επίσης, την ανάγκη λήψης μέτρων μέσω ενισχυμένης συνεργασίας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για βελτιωμένες προσεγγίσεις και στρατηγικές σε θέματα που αφορούν στις προμήθειες φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου η Υπουργός Υγείας είχε επίσης, διμερείς συναντήσεις, με ομολόγους της άλλων Κρατών Μελών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση με τον Βέλγο Υπουργό Υγείας, Frank Vandenbroucke από τον οποίο ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες της επερχόμενης Βέλγικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο 2024.

Η κ. Κανάρη, διαβεβαίωσε τον κ. Vandenbroucke, ότι η Κύπρος θα στηρίξει τις προσπάθειες της επερχόμενης Βελγικής Προεδρίας και τον συνεχάρη για τις θεματικές που έχουν εντάξει κάτω στις προτεραιότητές τους όπως η μικροβιακή αντοχή, η ετοιμότητα για αντιμετώπιση των κρίσεων στον τομέα της υγείας, η αντιμετώπιση του ζητήματος της έλλειψης εργατικού προσωπικού στον τομέα της υγείας και η ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Διμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με τον Υπουργό Υγείας της Μάλτας, Chris Fearne. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ποικίλα θέματα, κυρίως για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον τομέα των φαρμάκων και επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της υγείας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μαλτέζος Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο εντός Νοεμβρίου 2023, στη διάρκεια της οποίας, οι δύο Υπουργοί, θα υπογράψουν Συμφωνία Συνεργασίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share