X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ μείωση εκπομπών αερίων στη ναυτιλία στο επίκεντρο ναυτιλιακής έκθεσης στο Όσλο

Η μείωση εκπομπών αερίων στη ναυτιλία στο επίκεντρο ναυτιλιακής έκθεσης στο Όσλο

Η απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κυριάρχησε στη συζήτηση στη φετινή ναυτιλιακή έκθεση Nor-Shipping που πραγματοποιήθηκε στο Οσλο της Νορβηγίας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1000 εκθετών.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ Kitack Lim μετά από συνάντηση που είχε με την Ένωση Νορβηγών Εφοπλιστών και κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφερόμενος στο “καυτό” θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων στα πλοία, είπε ότι ενόψει της συνεδρίασης στην Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος 80 του οργανισμού που αρχίζει στις 3 Ιουλίου, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία γενική  συναίνεση που αυξάνεται προς το καθαρό μηδέν το 2050 μεταξύ των κρατών μελών του.

Ο κ. Lim είπε ότι  στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τη βάση του 2008, αλλά αρκετές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και περιβαλλοντικές ομάδες έχουν πιέσει να μειωθεί ο στόχος σε καθαρό μηδέν ή απόλυτο μηδέν.

Tόνισε ότι “ίσως ένα μικρό μέρος των κρατών-μελών να μην είναι ευχαριστημένο, αλλά νομίζω ότι η πλειοψηφία θα επιτύχει συναίνεση”.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση από την κίνηση αυτή.

Η Νορβηγική Ένωση Πλοιοκτητών υποστήριξε το μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050, βάζοντας δικούς της κλιματικούς στόχους και με τη φιλοδοξία να παραγγέλνει μόνο πλοία με τεχνολογία μηδενικών εκπομπών από το 2030.

Σημειώνεται ότι η  συνεδρίαση της επιτροπής – που αρχίζει στις 3 Ιουλίου στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο – θα συζητήσει την αναθεώρηση της στρατηγικής του οργανισμού για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και έχει περιγραφεί ως ένα σημαντικό πιθανό σημείο καμπής για την παγκόσμια ναυτιλία και τον ΙΜΟ.

Ο πρώην Πρόεδρος της ένωσης και νυν διευθύνων σύμβουλος της Wallenius Wilhelmsen, Lasse Kristoffersen, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι η έγκριση του καθαρού μηδενός είναι σημαντική για να παραμείνει ο ΙΜΟ επίκαιρος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share