Η Ημέρα της Ευρώπης μάς υπενθυμίζει τι είναι εφικτό όταν ενωνόμαστε, την ευθύνη που έχουμε να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, δήλωσε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μιλώντας για την μέρα της Ευρώπης, η Πρόεδρος του ΕΚ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μια μέρα συμβολισμού, ιστορίας και μέλλοντος καλωσορίζοντας ταυτόχρονα τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ο οποίος συζήτησε με τους Ευρωβουλευτές σχετικά με τις προκλήσεις και το μέλλον της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος Μέτσολα επανέλαβε τα λόγια της διακήρυξης του Ρόμπερτ Σιουμάν στις 9 Μαΐου 1950 ότι «η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διαφυλαχθεί χωρίς την καταβολή δημιουργικών προσπαθειών ανάλογων με τους κινδύνους που την απειλούν».

Παράλληλα, ανέφερε ότι κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, γιορτάζουμε την Ευρώπη, ένα πρωτοφανές σχέδιο συμφιλίωσης, που βασίζεται θεμελιωδώς στην αλληλεγγύη, ένα έργο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, χωρίς να προσπαθεί να μας κάνει όλους ίδιους, ένα έργο που άναψε ένα φως που διαπερνάει σιδερένιες κουρτίνες και τσιμεντένιους τοίχους.

Δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πρόοδος, κατέστη δυνατή χάρη σε τολμηρές λύσεις και «θα χρειαστούν πιο τολμηρές λύσεις για να προχωρήσουμε μπροστά», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Χθες, στην έναρξη της Συνόδου η Πρόεδρος Μέτσολα ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από πυροβολισμούς στη Σερβία. Οι δράστες αυτών των αδιάκριτων επιθέσεων πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, είπε η Πρόεδρος, εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους όλων των θυμάτων εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ακόμη ότι καθώς η κατάσταση στο Ιράν γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και περισσότεροι Ευρωβουλευτές υφίστανται κυρώσεις από το ιρανικό καθεστώς, δηλώνοντας ότι καμία απειλή, καμία κύρωση και καμία προσπάθεια εκφοβισμού δεν θα φιμώσει ποτέ το Κοινοβούλιο. Με έναν Σουηδο-Ιρανό υπήκοο στο Ιράν να εκτελείται το περασμένο Σαββατοκύριακο, όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Ahmad Reza Djalali, πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων, είπε η Πρόεδρος Μέτσολα.

Εξάλλου, η Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Κοινοβούλιο θέσπισε την τρίτη έκδοση του Βραβείου Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia για την επιβράβευση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας, που υπερασπίζεται τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Παράλληλα, η Πρόεδρος Μέτσολα αναφέρθηκε σε αλλαγές στην τρέχουσα ατζέντα του ΕΚ, λέγοντας ότι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί αιτήματος επείγουσας διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 163 του Κανονισμού, σχετικά με την πράξη στήριξης της παραγωγής πυρομαχικών και αν εγκριθεί, το σχέδιο έκθεσης θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Μαΐου ΙΙ.

Επιπλέον, η Ρ. Μέτσολα ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας για την εκλογή του Νίκου Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος αντικαθιστά τον Νίκο Ανδρουλάκη, με ισχύ από τις 3 Μαΐου 2023.

Πηγή:ΚΥΠΕ