X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Μόσχα κατανοεί πολύ καλά τη δέσμευση της Άγκυρας στις υποχρεώσεις της...

Η Μόσχα κατανοεί πολύ καλά τη δέσμευση της Άγκυρας στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα κατανοεί πολύ καλά τη δέσμευση της Άγκυρας στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ούτε η Τουρκία θα πρέπει να έχει αυταπάτες ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη συγκατάθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Τουρκία έχει τις υποχρεώσεις της, η Τουρκία είναι αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις της. Αυτό δεν ήταν ποτέ μυστικό για εμάς και ποτέ δεν φορέσαμε ροζ γυαλιά ως προς το θέμα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Έτσι αντιμετωπίζουμε [την απόφαση της Άγκυρας], από αυτή την άποψη τα καταλαβαίνουμε όλα πολύ καλά», απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση ο κ. Πεσκόφ.

«Η Τουρκία μπορεί να είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση και το γνωρίζουμε ότι στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας υπήρξαν περίοδοι εντατικού προσανατολισμού προς τη Δύση, υπήρξαν περίοδοι λιγότερο έντονου προσανατολισμού, αλλά γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κανείς δεν θέλει να δει την Τουρκία στην Ευρώπη, εννοώ από τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «και εδώ επίσης, οι Τούρκοι εταίροι μας μάλλον δεν θα πρέπει να φορούν ροζ γυαλιά».

«Με όλες τις γνωστές διαφωνίες, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τον διάλογο και τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία εκεί που είναι επωφελές για εμάς και εκεί που είναι επωφελές για εκείνους», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι η τουρκική απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «ένα μέρος της ιστορίας», ενώ «το άλλο μέρος της ιστορίας είναι οι σχέσεις μας».

«Ναι, έχουμε διαφωνίες, τις οποίες επίσης δεν κρύβουμε, αλλά υπάρχει και εκείνο το μέρος των σχέσεών μας, που ανταποκρίνεται απολύτως στα συμφέροντα των δύο χωρών μας, τα οποία είναι αρκετά σημαντικά για εμάς και αρκετά σημαντικά για την ίδια την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε.

Θετικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι ενδεχομένως θα μείωνε την αμερικανική επιρροή στην Ένωση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας (Άνω Βουλής) Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ.

«Και αυτό θα ήταν πολύ καλό, διότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα επιτρέψει να στερηθούν οι Αμερικανοί το κύρος, που έχουν, διότι ο Ερντογάν θα διαφωνεί με επιχειρήματα για κάθε θέμα», δήλωσε ο γνωστός Ρώσος γερουσιαστής, σχολιάζοντας για το ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ότι «η Αμερική κινδυνεύει να χάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Τουρκία ενταχθεί σε αυτόν τον Οργανισμό. Η επιρροή της Αμερικής, μου φαίνεται, θα μειωθεί σημαντικά».

Κατά τον Βλ. Ντζαμπάροφ ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, διότι «μετράει καλά τα χρήματα και τα οφέλη για τη χώρα του» και μια τέτοια προοπτική «θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αλλά και να ενισχύσει «μια μεγάλη αντιπολίτευση που υπάρχει στην ΕΕ στο πρόσωπο της Ουγγαρίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share