X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμπόδισε απομάκρυνση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ,...

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμπόδισε απομάκρυνση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ, στην Ουκρανία οι Σόλτς, Μακρόν και Ντράγκι

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από ένα εργοστάσιο στο Σεβεροντονέτσκ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά παρείχε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ. Παρά όλα αυτά τα μέτρα, Μόσχαοι αρχές του Κιέβου απέτρεψαν με κυνισμό την ανθρωπιστική επιχείρηση», κατηγόρησε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» την Τετάρτη από τις 08:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) για να επιτρέψει σε αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζότ να εγκαταλείψουν το Σεβεροντονέτσκ προς την κατεύθυνση εδαφών που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας στο βορρά.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός πολλές φορές» και ότι «χρησιμοποίησαν την για ανθρωπιστικούς λόγους εκεχειρία για να αναπτυχθούν εκ νέου σε πιο ευνοϊκές θέσεις (μάχης)».

Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια στρατηγική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, το Σεβεροντονέτσκ, είναι εδώ και εβδομάδες σκηνικό σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων της Μόσχας καθώς και των φιλορώσων αυτονομιστών συμμάχων τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζότ, το οποίο το Κίεβο ισχυρίζεται ότι βομβαρδίζεται συνεχώς.

Αυτή η κατάσταση θυμίζει, σε μικρότερη κλίμακα, αυτό που συνέβαινε στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ένα μεγάλο λιμάνι στα νοτιοανατολικά, το οποίο έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάιο μετά από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

Εκατοντάδες άμαχοι είχαν καταφύγει στις υπόγειες στοές στο Αζοφστάλ, πριν βρεθούν παγιδευμένοι εκεί, δίπλα σε Ουκρανούς μαχητές.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα ανακοινώσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά πολλές συμφωνίες κατέρρευσαν, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται ότι τις παραβίασαν.

Εξάλλου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης την «ευγνωμοσύνη» του προς τους Αμερικανούς για την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας, την οποία του γνωστοποίησε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν.

«Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα ενίσχυση της άμυνάς μας, μια νέα δόση βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την υποστήριξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άμυνά μας στο Ντονμπάς», την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, επίκεντρο των τρεχουσών ρωσικών επιθέσεων.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Και η Γερμανία θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II, ανακοίνωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η κ. Λάμπρεχτ εξήγησε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο, χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ -των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων- και του NATO, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία χειρίζεται τις παραδόσεις όπλων.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270.

Η Υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.

Στο μεταξύ, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κίεβο, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF επικαλούμενο «ασφαλή» πηγή.

Στο Κίεβο, σύμφωνα με το ZDF, ο Σολτς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα έχουν αργότερα την Πέμπτη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

Τέλος, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια «τετραμερή συνάντηση» με τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό τη διοργάνωση μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένα σε ουκρανικά λιμάνια που τελούν υπό αποκλεισμό ή υπό ρωσική κατοχή και η μεταφορά τους καθίσταται επικίνδυνη από την ύπαρξη ναρκών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

«Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αποναρκοθέτηση θαλάσσιων οδών», είπε, αναφερόμενος στη δημιουργία «ασφαλών οδών» στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η αποναρκοθέτηση θα διαρκούσε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

«Η Τουρκία υποστηρίζει αυτό το σχέδιο και αναμένει την απάντηση της Ρωσίας. Οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στρατιωτικών συνεχίζονται», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν η Ρωσία απαντήσει ευνοϊκά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για να μελετηθεί λεπτομερώς (σ.σ. το σχέδιο,) με τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες όλων», συνέχισε ο Υπουργός: «Η Ρωσία θέλει τη διαβεβαίωση ότι τα πλοία δεν θα φέρουν όπλα και η Ουκρανία θέλει να είναι σίγουρη ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους διαδρόμους για να επιτεθεί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα για να συζητήσει το θέμα των εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια υπό την απειλή μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, χωρίς όμως η συνάντηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούρατζιτς, υπογράμμισε εκ νέου σήμερα τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτήν την υπόθεση.

«Είμαστε σε στενή επαφή και εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για το θέμα», διαβεβαίωσε, πιστεύοντας ότι «ο ρόλος του τουρκικού στρατού θα είναι καίριας σημασίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share