X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣ«Η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», δήλωσε ο Ζελένσκι

«Η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», δήλωσε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν προσκλήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, διερωτώμενος αν η ένταξη «είναι πολύ μεγάλη επιθυμία».

«Το ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία πιο ασφαλή, η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», είπε στις χιλιάδες των ανθρώπων που κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βίλνιους, το οποίο φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, καθώς ελεύθεροι σκοπευτές φρουρούσαν στις στέγες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Λιθουανία για μια «σαφή, ειλικρινή και θαρραλέα θέση» υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας.

Λίγο πριν από την ομιλία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία όταν «τα μέλη συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα την ίδια μέρα ότι θα ήταν «παράλογο» αν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν προσέφεραν στη χώρα του ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

Μιλώντας στα Ουκρανικά, είπε στο πλήθος: «Ταξίδεψα εδώ σήμερα με πίστη σε μια απόφαση, με πίστη στους εταίρους, με πίστη σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, ένα ΝΑΤΟ που δεν αμφιβάλλει, που δεν χάνει χρόνο και δεν κοιτάζει οποιονδήποτε επιτιθέμενο».

«Θα ήθελα αυτή η πεποίθηση να γίνει βεβαιότητα – βεβαιότητα σε αποφάσεις που αξίζουμε σε όλους μας και που περιμένει κάθε στρατιώτης μας, κάθε πολίτης μας, κάθε μητέρα μας, κάθε παιδί μας. Και είναι αυτή πολύ μεγάλη επιθυμία;», διερωτήθηκε.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη έχουν υποστηρίξει τη στάση του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση της Ουκρανίας κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η Ρωσία από την εκ νέου επίθεση.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ήταν πιο επιφυλακτικές για κάθε κίνηση που φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Ζελένσκι είπε: «Κανείς δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να κοιτάξει πίσω στη Μόσχα».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share