X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑH ουκρανική κρίση δεν δικαιολογεί το ίδιο επίπεδο στήριξης όπως η πανδημία...

H ουκρανική κρίση δεν δικαιολογεί το ίδιο επίπεδο στήριξης όπως η πανδημία του COVID-19, λέει ο Επίτροπος Τζεντιλόνι

Η νέα κρίση που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μεν εξωγενής, αλλά δεν δικαιολογεί το ίδιο επίπεδο δημόσιας στήριξης όπως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας πως μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τις φιλοδοξίες της.

«Η ανάπτυξη (συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) επιβραδύνεται και έχουμε το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από την ίδρυση της νομισματικής ένωσης», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «όλες αυτές οι προκλήσεις δεν πρέπει να μειώσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ» αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της στρατηγικής αυτονομίας και δη της ενέργειας.

Αναγνώρισε πως η αντίδραση της ΕΕ με την υποβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία ήταν πολύ πιο γρήγορη σε σύγκριση με το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, για να τονίσει ότι αυτή η αντίδραση ήταν «απολύτως αναγκαία» γιατί αφορούσε στην ρωσική επιθετικότητα.

Δεν δικαιολογείται η ίδια απάντηση σε αυτήν τη κρίση

Για τις πολιτικές στήριξης σε σχέση με την νέα κρίση, ο Ιταλός Επίτροπος είπε πως η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι χαλαρώσεις των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κατά την πανδημία του κορωνοϊού ήταν πολύ επιτυχημένες.

Τόνισε όμως ότι με την ουκρανική κρίση, που ναι μεν είναι εξωγενής, δεν δικαιολογείται το ίδιο επίπεδο δημόσιας στήριξης. «Επιβάλλεται να έχουμε πιο στοχευμένες δράσεις στήριξης διότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε επεκτατική πολιτική με υψηλό πληθωρισμό και ενώ θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση (από την ΕΚΤ) για αύξηση επιτοκίων», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ΕΕ, καθώς όπως είπε, μπορεί να αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, όμως οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλά. «Πρέπει να είμαστε πιο στοχευμένοι», πρόσθεσε.

Και η 1η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζίνα Γκοπινάθ ανέδειξε την ανάγκη τήρησης μιας πιο στοχευμένης και προσωρινής πολιτικής στήριξης εν μέσω των νέων κλυδωνισμών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπενθυμισε πως το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψει του για την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ευρώπη έχει επηρεαστεί περισσότερο από άλλες περιοχές.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τους νέους κλυδωνισμούς», είπε.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως το ζήτημα είναι πώς να συμφιλιωθεί η σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους των κρατών μελών χωρίς ταυτόχρονα να προκαλείται ασφυξία στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Υπέδειξε την ανάγκη για απλοποίηση των κανόνων έτσι ώστε να υπάρχει ιδιοκτησία από τα κράτη-μέλη.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η Τζίνα Γκοπινάθ υπενθύμισε πως το Ταμείο εδώ και καιρό υποστηρίζει την απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να τυγχάνουν παρακολούθησης και εφαρμογής. Πρόσθεσε ότι οι κανόνες θα πρέπει να συνδέονται με το ύψος του δημοσίου χρέους της κάθε χώρας.

Εξάλλου, ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Μάρεκ Μπέλκα είπε πως η χώρα του συνεχίζει να καταγράφει ψηλούς αριθμούς ανάπτυξης παρά την κρίση και την εισροή εκατομμυρίων μεταναστών από την Ουκρανία συνεπεία της εισβολής. «Δεν έχουμε ακόμη νοιώσει τον αντίκτυπο, αλλά αναμένουμε μεγάλη επιβράδυνση στο δεύτερο μισό του χρόνου», είπε.

Αναφορικά με την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, ο κ. Μπέλκα είπε πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να διευκολύνει την αντιμετώπιση μελλοντικών κλυδωνισμών. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ορίου δημοσίων δαπανών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ανησυχίες που εκφράζουν οι βόρειες χώρες κατά της δημιουργίας ελλειμμάτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share