X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Προεκλογική Δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η Προεκλογική Δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Πολιτικές προτάσεις, μεταξύ άλλων, για αναθεώρηση του συντάγματος και εκλογή βοηθού Προέδρου, το θέμα της εκμετάλλευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών και οι τουρκικές απειλές είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας τη Τρίτη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, προτείνει εκλογή βοηθού Προέδρου στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο. Κατά τον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Λευκωσία, ανέπτυξε πτυχές της πολιτικής του πρότασης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η προτεινόμενη αναθεώρηση του συντάγματος, με σκοπό αυτό «να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή», χωρίς όμως να διαγράφει «το δικοινοτικό του χαρακτήρα και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με την αναθεώρηση αυτή θα εκλέγεται βοηθός Προέδρου στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο, και θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Πρότεινε, ακόμα, ότι οποιοσδήποτε θεσμικός, ανεξάρτητος αξιωματούχος, αλλά και οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, πριν τον επίσημο διορισμό θα λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη είτε της Βουλής είτε ειδικού θεσμοθετημένου σώματος. Εξάλλου, όπως είπε, η συνταγματική αλλαγή θα εισάγει τον θεσμό του Ανώτατου Επιτρόπου Διαφάνειας και Λογοδοσίας, με ευθύνη να ενισχύει τους θεσμούς που σχετίζονται με διαφάνεια και λογοδοσία.

Αναφερόμενος στο εθνικό πρόβλημα, πρότεινε όπως τα θέματα της ενέργειας και ασφάλειας, που είναι τα ζητούμενα της Ευρώπης σήμερα, όπως είπε, να αξιοποιηθούν στην υπόθεση του Κυπριακού. Όσο για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, επεσήμανε ως λύση την αυστηρή επιτήρηση της πράσινης γραμμής και τις διμερείς συμφωνίες με στόχο την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προφυλάξει την Κύπρο από τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία και στην πολιτική, μετά την πανδημία, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, και παρουσίασε σειρά προτάσεων στην κατεύθυνση αυτή.

Τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του προεκλογικού του προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει να δημοσιοποιείται τις αμέσως επόμενες μέρες, παρουσίασε σε φιλμάκι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και μέλη των ομάδων παραγωγής πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κινητήρια δύναμη και συνδιαμορφωτές των θέσεων και πολιτικών του κ. Χριστοδουλίδη είναι η ίδια η κοινωνία των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και κομματικών καταβολών, με την οποία συζήτησε όλο αυτό το διάστημα, όπως επίσης με οργανωμένα σύνολα, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Επόμενο βήμα, αναφέρεται, είναι η έναρξη παρουσίασης των προτεραιοτήτων, των πολιτικών και των θέσεων του, με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε η όλη διαδικασία, δηλαδή μέσω της επαφής με τους πολίτες.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μάριος Ηλιάδης, σε γραπτή δήλωσή του, ζήτησε όπως τερματιστεί η σκανδαλώδης εκμετάλλευση τουρκοκυπριακών περιουσιών από μη πρόσφυγες, αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η προσωρινή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να τεθεί σε νέα εξ΄αρχής βάση. Προτείνει όπως καθοριστούν αυστηρότατα κριτήρια, κατάλογος κατά προτεραιότητα δικαιούχων, αυστηρότατο πλαίσιο πιθανής χρήσης τους, διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας στην επιλογή των δικαιούχων χρηστών αλλά και δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ούτως ώστε να γνωρίζει η κοινή γνώμη που αυτές καταλήγουν. Επίσης στους πρόσφυγες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι δικαιούχοι, θα πρέπει να δίνονται και κίνητρα για να μπορούν, εκεί που χρειάζεται, να επισκευάζουν ή να προβαίνουν σε αναγκαίες αναπτύξεις ή να αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν καλλιέργειες, αν πρόκειται για αγροτικά τεμάχια, αναφέρει.

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι αυστηρότατοι έλεγχοι και απαγορεύσεις πρέπει να θεσπιστούν και στο θέμα της υπενοικίασης τ/κ περιουσιών σε τρίτους για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.

Για το ίδιο θέμα, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είπε, επίσης σε γραπτή του δήλωση, ότι οι σημερινές αποκαλύψεις του Δημάρχου Πάφου για τις τ/κ περιουσίες στα Μανδριά απλώς επιβεβαιώνουν και πάλι όλα αυτά που όλοι ήδη γνώριζαν και ότι, «ως ο μόνος πρόσφυγας υποψήφιος» υπόσχεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023, εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή άριστα στελεχωμένη και θα διερευνήσει κάθε τ/κ τεμάχιο που άλλαξε χέρια τα τελευταία 48 χρόνια. Το κάθε τεμάχιο θα αναζητηθεί και όλα αυτά θα καταλήξουν στο Ειδικό Ταμείο Αποζημιώσεων και Ελαφρύνσεων που προτίθεται να δημιουργήσει, πρόσθεσε.

«Από το μεγάλο φαγοπότι που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες γύρω από τις τ/κ περιουσίες επωφελούνται πάντα οι φίλοι του κομματικού συστήματος, ενώ οι πραγματικοί πρόσφυγες με περιουσίες στον Βορρά παρακολουθούν ως απλοί θεατές», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, καλεί σε πανελλήνια συστράτευση ενάντια στην τουρκική απειλή, καθώς, όπως αναφέρει σε γραπτή  του δήλωση, οι εξελίξεις και οι επανειλημμένες απειλές από την Τουρκία του Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, εις βάρος ολόκληρου του Ελληνισμού, «έπρεπε να καθιστούν σαφές πως η πανελλήνια συστράτευση είναι ζήτημα επιβίωσης».

«Ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να ικετεύουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ούτε σε επίπεδο Κύπρου, ούτε σε επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Κολοκασίδης, προσθέτοντας ότι η ξεκάθαρη απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα βοηθήσει τα δύο ελληνικά κράτη να απεγκλωβιστούν από τα σημερινά αδιέξοδα και να γεννήσουν ένα όραμα απελευθέρωσης που θα προκαλέσει πραγματικό κόστος στην Τουρκία και στους δορυφόρους της.

Αναφέρθηκε σε διεκδίκηση των ίδιων ανθρώπινων δικαιωμάτων που ισχύουν σε κάθε σύγχρονο κράτος, λέγοντας ότι όσοι επιμένουν στη λύση της διζωνικής, «μας οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share