Η Ρωσία κατέβαλε την Πέμπτη μια συνολική προσπάθεια να καταλάβει το υπόλοιπο της βιομηχανικής περιοχής του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να διαπράξει «γενοκτονία» σε όλο το ανατολικό Ντονμπάς.

Καθώς οι μάχες εντείνονταν, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την αυξανόμενη απογοήτευση του Κιέβου με τη Δύση, κατηγορώντας τους συμμάχους ότι καθυστερούν να παραδώσουν όπλα και λέγοντας στον Γερμανό ομόλογό του ότι η Ουκρανία χρειάζεται βαρέα όπλα «το συντομότερο δυνατό».

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν τώρα σε πολλά αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικά σημαντικών Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. Το Λουγκάνσκ είναι μέρος του Ντονμπάς, της βιομηχανικής λεκάνης που περιλαμβάνει την περιοχή αυτή και το Ντονέτσκ.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, διότι ο ρωσικός στρατός έχει στρέψει όλες τις δυνάμεις του στην κατάληψη της περιοχής του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Γκαϊντάι σε βίντεο στο Telegram. «Εξαιρετικά σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Σεβεροντόνετσκ. Απλώς καταστρέφουν την πόλη, την βομβαρδίζουν καθημερινά, βομβαρδίζοντας χωρίς παύση».

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους, ενώ πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην περιοχή του Ντονέτσκ στα νότια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Το Κίεβο έχει χάσει την υπομονή του με αυτό που θεωρεί ως αποτυχία της Δύσης να εξοπλίσει γρήγορα την Ουκρανία και να επιβάλει απαγόρευση στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, πέραν των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων που ήδη ισχύουν.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα βαρέα όπλα που θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατό, ειδικά MLRS (συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων) για να αποκρούσουμε τις ρωσικές επιθέσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter αφού μίλησε με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι μάχες στα ανατολικά έχουν φθάσει στη «μέγιστη ένταση» από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές ομάδες ελέγχουν από το 2014 τμήματα του Ντονμπάς, αλλά η Ρωσία φαίνεται πλέον αποφασισμένη να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή.

«Οι εχθρικές δυνάμεις εισβάλλουν στις θέσεις των στρατευμάτων μας ταυτόχρονα από διάφορες κατευθύνσεις. Έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικά δύσκολο και μακρύ στάδιο μάχης», δήλωσε η Μαλγιάρ.

Ο Γκαϊντάι δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, που βρίσκονται στην κρίσιμη διαδρομή προς το ανατολικό διοικητικό κέντρο της Ουκρανίας στο Κραματόρσκ. Και νέοι βομβαρδισμοί γύρω από το Χάρκοβο σκότωσαν άλλους εννέα ανθρώπους και τραυμάτισαν 19, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Σήμερα ο εχθρός έπληξε ύπουλα το Χάρκοβο», ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεγκ Σινέγκουμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν σε καταφύγια αεράμυνας.

Η Φινλανδή Πρωθυπουργός Σάνα Μάριν έγινε την Πέμπτη η τελευταία αξιωματούχος της Δύσης που επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποκαταστήσει τη θέση της στον κόσμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί για γενιές», δήλωσε η Μάριν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις για την αργή αντίδραση του Βερολίνου, τοποθετήθηκε επίσης την Πέμπτη, λέγοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα διαπραγματευτεί σοβαρά μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να μην κερδίσει στην Ουκρανία.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα τον κερδίσει», δήλωσε ο Σολτς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Πηγή:ΚΥΠΕ