X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ρωσία συνομιλεί με χώρες με ανάγκη για σιτηρά, απαράδεκτες οι απειλές...

Η Ρωσία συνομιλεί με χώρες με ανάγκη για σιτηρά, απαράδεκτες οι απειλές λέει ο ΟΗΕ

Η Ρωσία διαπραγματεύεται τις εξαγωγές τροφίμων σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μετά την αποχώρησή της από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά δεν έχει ακόμη υπογράψει καμία σύμβαση, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

Ο κ. Βερσίνιν είπε ακόμη ότι η Ρωσία εμμένει στα σχέδιά της να αποζημιώσει τις χώρες αυτές για τα σιτηρά που δεν θα λάβουν τώρα που η Ρωσία εγκατέλειψε την ετήσια συμφωνία, με την οποία είχε εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων που εξήγαγαν σιτηρά από την Ουκρανία, παρά τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών.

“Δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμφωνίες για το θέμα αυτό, αλλά οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν”, είπε ο κ. Βερσίνιν, ο οποίος ανέφερε ότι η Ρωσία κατανοεί τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα αφρικανικά κράτη μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και υπόσχεται να διασφαλίσει τις παραδόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη.

“Κατανοούμε τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι Αφρικανοί φίλοι μας”, δήλωσε ο Βερσίνιν. “Θέλω όμως να πω ότι οι ανησυχίες αυτές όχι μόνο είναι κατανοητές, αλλά θα ληφθούν πλήρως υπόψη”, πρόσθεσε.

“Οι χώρες που έχουν ανάγκη, κατά τη διάρκεια των επαφών μαζί μας και κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής θα λάβουν φυσικά τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις ανάγκες τους σε γεωργικά προϊόντα – πρώτα απ’ όλα σε σιτηρά”, πρόσθεσε.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, στα τέλη Ιουλίου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει εκ νέου σε μια συμφωνία για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

“Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση (του ανθρωπιστικού διαδρόμου) συζητώντας λεπτομερώς με τον κ. Πούτιν”, δήλωσε ο Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος κάλεσε “τις δυτικές χώρες να ακολουθήσουν τις προσδοκίες του Πούτιν”, ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Πούτιν για το θέμα αυτό.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, εάν τα αιτήματά της ικανοποιηθούν “στο σύνολό τους”.

Η Μόσχα αναφέρει ότι οι παραδόσεις ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά σε κατ’  ιδίαν συνάντηση τον Αύγουστο στην Τουρκία, “εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη (του Πούτιν)”, δήλωσε ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας δύο φορές ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα.

“Απαράδεκτες” οι απειλές κατά εμπορικών πλοίων λέει ο ΟΗΕ

Οι απειλές κατά πολιτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα είναι “απαράδεκτες”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ την Παρασκευή, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη σημαντική συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που υπεγράφη τον Ιούλιο του περασμένου έτους μεταξύ της Μόσχας, του Κιέβου, της Κωνσταντινούπολης και του ΟΗΕ.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι θα θεωρούσαν στρατιωτικούς στόχους όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο απάντησε με την έκδοση προειδοποίησης προς τα πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία.

“Οι απειλές για πιθανή στοχοποίηση πολιτικών πλοίων που πλέουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας είναι απαράδεκτες”, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Rosemary DiCarlo.

“Ανησυχούμε επίσης για τις αναφορές για θαλάσσιες νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στη Μαύρη Θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα των πολιτών», ανέφερε και κάλεσε «σε αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε περαιτέρω ρητορική ή δράση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση».

Η κ. DiCarlo πρόσθεσε ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, “σε συνδυασμό με τον βομβαρδισμό κρίσιμων λιμανιών, θα επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση”.

Είπε ακόμη ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτρέψει στα ουκρανικά και ρωσικά σιτηρά, μια βασική πηγή τροφίμων για τον πλανήτη, να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι η τρέχουσα εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα “θλίψης και απογοήτευσης”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share