X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ρωσο- Ουκρανική Κρίση ανέτρεψε την Ανάκαμψη της Οικονομίας, καταγράφει το επιχειρηματικό...

Η Ρωσο- Ουκρανική Κρίση ανέτρεψε την Ανάκαμψη της Οικονομίας, καταγράφει το επιχειρηματικό βαρόμετρο του ΕΒΕ Λεμεσού

Την ανατροπή της θετικής εικόνας που κατέγραφε η Κυπριακή οικονομία, η οποία παρουσίαζε σημεία ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας, έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το επιχειρηματικό βαρόμετρο του ΕΒΕ Λεμεσού για την άνοιξη του 2022.

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΛ στην τελευταία έκδοση του επιχειρηματικού βαρόμετρου, το οποίο αποτυπώνει τα βασικά στοιχεία της παρούσας οικονομικής συγκυρίας από την οπτική γωνιά των επιχειρήσεων της Λεμεσού, η συνολική εικόνα που προκύπτει είναι ήδη αρκετά σαφής σε διάφορα επίπεδα και παραπέμπει σε αυξανόμενες ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον.

Παραθέτονται, επίσης, συγκεκριμένα συγκριτικά στοιχεία ως ενδεικτικά της παρούσας κατάστασης.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το ποσοστό των προτιθέμενων να προσλάβουν προσωπικό, μειώθηκε από πέραν του 60%, το φθινόπωρο του 2021, σε 54% την άνοιξη του 2022, ενώ μείωση 5% κατέγραψε η πρόθεση επενδύσεων στο επόμενο τρίμηνο (από 61% το προηγούμενο εξάμηνο, σε 56%).

Ανάμεσα σε όσους δεν θα προχωρήσουν με επενδύσεις, το 37% επικαλούνται ως λόγο την αβεβαιότητα της οικονομικής προοπτικής, σε σύγκριση με 25% το φθινόπωρο του 2021, ενώ το 32% προβλέπουν μείωση στις συνολικές πωλήσεις τους στο επόμενο τρίμηνο (έξι μήνες νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω από 20%).

Για αυξημένη εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της Κύπρου, μιλά τώρα μόνο το 3,6%, σε σύγκριση με 15,2%, ενώ η μειωμένη εμπιστοσύνη έχει φτάσει στο 55% (από 28% πριν έξι μήνες).

Ο νέος παράγοντας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με τις πηγές ανησυχίας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και από κοντά ακολουθούν οι αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και άλλα αγαθά – που επίσης σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία – ενώ αυξημένη ανησυχία, σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις του βαρόμετρου, αποτελεί και ο παράγων νομισματική αστάθεια.

Στο επιχειρηματικό βαρόμετρο του ΕΒΕΛ για την άνοιξη του 2022 έλαβαν μέρος 112 επιχειρήσεις, σχεδόν το 20% των μελών του Επιμελητηρίου που δραστηριοποιούνται οικονομικά στη Λεμεσό με παρουσία γραφείων και προσωπικού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share