X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ σπατάλη τροφίμων μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε,...

Η σπατάλη τροφίμων μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε, δηλώνει ο Καδής

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στις μέρες μας, είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη και προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, των βραβείων Life Food Print και των πιστοποιητικών EMAS.

Ο κ. Καδής είπε ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως, τουλάχιστον τέσσερις φορές και ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο, κάτι που αναλογεί σε οικονομική σπατάλη 140 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Σε περιβαλλοντικό κόστος, συνέχισε, η σπατάλη αυτή αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τη στρατηγική ‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’, που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο έχει προωθήσει και υλοποιεί την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, όπως και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», ως κινήτρου για τους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Τι είναι τα βραβεία

Τα βραβεία για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποτελούν ένα θεσμό που διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 2014.

Το έργο «Life FoodPrint» συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια τόσο για τη δραστική μείωση της σπατάλης τροφίμων όσο και για την ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Τα πιστοποιητικά του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EMAS, απονέμονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που στοχεύουν, ανάμεσα σε άλλα, στη μείωση των δαπανών που συνδέονται με τη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, στη βελτίωση των σχέσεων με το προσωπικό τους και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της φήμης τους έναντι των πελατών τους.

Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου στο δικό του χαιρετισμό είπε πως η Κύπρος και οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει εθνικά σχέδια για προώθηση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, δηλαδή συμβάσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν περιβαλλοντικά κριτήρια προκειμένου ο δημόσιος τομέας να επιλέγει αγαθά, υπηρεσίες και έργα με λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Ανέφερε ότι οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις δίνουν πραγματικά κίνητρα και ευκαιρίες για παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, φιλικών στο περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα μπροστά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση καθώς και την εντεινόμενη κλιματική κρίση.

Ο διοικητής αναφέρθηκε επίσης στην σπατάλη τροφίμων σε ΕΕ και παγκόσμια και στο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 °C.

«Η ευθύνη των κεντρικών τραπεζών δεν περιορίζεται βέβαια στη βελτίωση του δικού τους περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στα πλαίσια της αποστολής τους για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, την εποπτεία των τραπεζών και διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, οι κεντρικές τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες, να ασχοληθούν με την κλιματική κρίση, αφού αυτή επηρεάζει την οικονομία, τον πληθωρισμό και το χρηματοοικονομικό σύστημα», ανέφερε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share