X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ στήριξη των κεντρικών τραπεζών $2,2 τρισεκατομμυρίων θα αποσυρθεί στους επόμενους 12...

Η στήριξη των κεντρικών τραπεζών $2,2 τρισεκατομμυρίων θα αποσυρθεί στους επόμενους 12 μήνες, λέει η Morgan Stanley

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι κοντά στο να ξεκινήσουν «τη μεγαλύτερη ιστορικά ποσοτική σύσφιξη», δήλωσαν την Παρασκευή αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η στήριξη, αξίας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα «εξαφανιστεί» στους επόμενους 12 μήνες.

Μια άνοδος του παγκόσμιου πληθωρισμού αναγκάζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να αναστρέψουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημία του κορωνοϊού.

Η Fed αναμένεται τώρα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ πέντε φορές εντός του 2022, προχωρώντας στην ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2005 – 06.

Αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια της για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα το προβεί στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μέσα σε μια δεκαετία.

«Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών της G4 θα κορυφωθούν τον Μάιο», αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η μείωση της στήριξης κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη από το 2018 όταν περίπου χάθηκαν 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Προβλέπουμε τον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συρρικνώνεται ταχύτερα από αυτό της Fed μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, δίνοντας ρευστότητα μέσω TLTRO», ανέφεραν σε σχέση με την εξαιρετικά φθηνή και απεριόριστη παροχή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share