X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πραγματοποιείται...

Η Σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης πραγματοποιείται την Τετάρτη το απόγευμα

Στην έκτη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης συμμετέχουν τη Τετάρτη το απόγευμα οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανατολικών εταίρων της ΕΕ.

Στη Σύνοδο, που ξεκινά στις 17:00 (ώρα Κύπρου, 16:00 τοπική ώρα) συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία. Η Λευκορωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με τον λαό της Λευκορωσίας.

Της Συνόδου θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ την Κομισιόν θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος του σώματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στις 20:00 (ώρα Κύπρου, 19:00 τοπική ώρα) με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύνοδος θα εστιάσει στην κοινή δέσμευση για προώθηση της σταθερότητας και συνεργασίας και τη συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τον καθορισμό κοινών μελλοντικών προτεραιοτήτων και κινητοποίηση πόρων για αντιμετώπιση των σημαντικότερων σημερινών προκλήσεων.

Οι πέντε μακροπρόθεσμοι στόχοι της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών, βιώσιμων και ολοκληρωμένων οικονομιών, η εξασφάλιση λογοδοσίας, κράτους δικαίου και ασφάλειας, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δημιουργία ανθεκτικών και δίκαιων κοινωνιών με ισότητα των φύλων και χωρίς αποκλεισμούς.

Οι στόχοι στηρίζονται από ένα περιφερειακό σχέδιο οικονομικών επενδύσεων ύψους 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ (που αναμένεται να κινητοποιήσει μέχρι και 17 δις σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις) για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την πανδημία και την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης περιλαμβάνουν την αύξηση του εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αυτών κατά 22% τα τελευταία 10 χρόνια, φτάνοντας τα 65 δις ευρώ το 2020, την δέσμευση του 50% των τοπικών αρχών των χωρών να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα και η δημιουργία η διατήρηση 1.65 θέσεων εργασίας μέσω της στήριξης πέραν των 185 χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share