X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΗ UBS ξεκινά την "ανώμαλη" ενσωμάτωση της Credit Suisse

Η UBS ξεκινά την “ανώμαλη” ενσωμάτωση της Credit Suisse

Η κυβέρνηση της Ελβετίας έχει υπογράψει συμφωνία με τη UBS για να καλύψει ζημιές μέχρι 9 δισ. ελβετικά φράγκα (9,3 δισ. ευρώ) από την έκτακτη πώλησή της στην Credit Suisse, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Για να είναι εφικτή η εξαγορά, η κυβέρνηση έδωσε στη UBS εγγύηση για τυχόν ζημιές που θα προέκυπταν από τη εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse», είπε η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η εγγύηση θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν οι απώλειες από την εκκαθάριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων ξεπεράσουν τα 5 δισ. ελβετικά φράγκα και περιορίζεται σε ένα σύνολο 9 δισ.», προσθέτει.

Αυτό αντανακλά τους όρους της εξαγοράς που ενορχήστρωσαν οι ελβετικές αρχές τον Μάρτιο για να διευκολύνει τη διάσωση της Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία η UBS δεσμεύτηκε να αναλάβει τα πρώτα 5 δισ. φράγκα πιθανών ζημιών, ενώ η κυβέρνηση θα επωμιζόταν μέχρι 9 δισ. φράγκα πάνω από αυτά.

Μάλιστα η UBS ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας της Credit Suisse, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ηράκλειο έργο ενσωμάτωσης της τράπεζας που θα παρακολουθείται στενά από τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους Ελβετούς πολιτικούς ηγέτες.

Οι επόμενοι μήνες είναι πιθανό να είναι “ανώμαλοι”, είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ο επικεφαλής της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, λέγοντας ότι η επιχείρηση υπό την καθοδήγηση της ελβετικής Κυβέρνησης θα απαιτήσει “κύματα” δύσκολων αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση.

“Ολοκληρώσαμε τη νόμιμη εξαγορά της Credit Suisse”, ανέφερε η τράπεζα σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα NZZ, κάνοντας λόγο για “την αρχή ενός ιστορικού νέου κεφαλαίου”.

Η UBS, η κορυφαία τράπεζα της χώρας, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτόν τον γάμο για να αποτρέψει την πτώχευση της ανταγωνίστριας της που θα είχε δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν ανέμενε την ανακοίνωση της Δευτέρας για να αρχίσει να προετοιμάζεται για την απορρόφηση της Credit Suisse.

“Από τη Δευτέρα και μετά, η UBS μπορεί να αρχίσει να είναι προληπτική”, δήλωσε στο AFP ο Andreas Venditti, οικονομικός αναλυτής της Vontobel.

Η UBS προετοιμάζεται από τα μέσα Μαρτίου για την ενσωμάτωση και έχει ήδη μια ιδέα για το τι θέλει να κρατήσει, να κλείσει ή να πουλήσει, αλλά ήταν “περιορισμένη στο τι θα μπορούσε να κάνει” μέχρι να σφραγιστεί η συγχώνευση, δήλωσε ο Venditti.

Η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας θα είναι πολύπλοκη τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγα-τράπεζα που δεν έχουν ξαναδεί οι Ελβετοί – ένα μέγεθος που έχει ανησυχήσει τους πολιτικούς ηγέτες.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν λόγω των επικαλυπτόμενων εργασιών.

Σύμφωνα όμως με τον Thomas Jordan, Πρόεδρο της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Ελβετίας, δεν υπήρχε άλλη λύση.

“Φυσικά, είναι κρίμα που έχει μείνει μόνο μία (μεγάλη τράπεζα). Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν η εξαγορά από την UBS δεν είχε πετύχει, θα υπήρχε μια διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση”, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Sonntagszeitung.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share