X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗμερίδα για γονείς και κηδεμόνες διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Ημερίδα για γονείς και κηδεμόνες διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Στις 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παγκύπρια ημερίδα για γονείς/κηδεμόνες με θέμα τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Την ημερίδα συντόνισε η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΝ, οι γονείς μπορεί να λειτουργήσουν ως προστατευτικός παράγοντας σε αυτή τη σημαντική αλλαγή που βιώνουν τα παιδιά τους, να τους προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν λειτουργικές συμπεριφορές ώστε τα παιδιά τους να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.

Με γνώμονα τα πιο πάνω, οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι της ΥΕΨ ανέπτυξαν θεματολογίες όπως οι προστατευτικοί παράγοντες σε θέματα ομαλής μετάβασης αλλά και στη ζωή γενικότερα, η εφηβεία ως περίοδος σημαντικών αλλαγών σε κάθε τομέα της ζωής των παιδιών (γνωστικό, σωματικό, συναισθηματικό). Γνωρίζοντας αυτές τις αλλαγές, οι γονείς μπορούν να κατανοήσουν πιο εύκολα τα συναισθήματα και τις προκλητικές αντιδράσεις των εφήβων τους, αναφέρεται.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η συμβολή της ψυχικής ανθεκτικότητας στη διαχείριση του άγχους και άλλων δύσκολων καταστάσεων/προκλήσεων. Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα για όλους και ιδιαίτερα για τους/τις εφήβους καθώς μεταβαίνουν από την παιδική ηλικία στην εφηβική, από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία, από την υπακοή στην αναζήτηση. Η ψυχική ανθεκτικότητα περιλαμβάνει την ικανότητα αντιμετώπισης δυσκολιών, την ευελιξία στην αλλαγή και την ικανότητα διατήρησης θετικής στάσης ζωής.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι ήταν διαθέσιμοι στους γονείς/κηδεμόνες και απάντησαν σε ερωτήματα και ανησυχίες τους, μέσα σε ένα εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Φάνηκε έντονα η ανάγκη ενημέρωσης και επιμόρφωσης των γονιών/κηδεμόνων γύρω από τα θέματα της μετάβασης στο γυμνάσιο και εφηβείας καθώς και της διαχείρισης του δικού τους άγχους για τις αλλαγές που πρόκειται να βιώσουν τα παιδιά τους.

Οι δράσεις της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας θα συνεχιστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-24, στοχεύοντας στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των Υπεύθυνων Τμημάτων Α’ τάξης Γυμνασίων, για να μπορέσουν και οι ίδιοι μέσα από τον ρόλο τους να συμβάλουν στην ομαλή προσαρμογή και ψυχική επάρκεια των μαθητών/μαθητριών τους, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share