X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΙσόβια κάθειρξη στo Ρώσο στρατιώτη στη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ισόβια κάθειρξη στo Ρώσο στρατιώτη στη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ρώσο στρατιώτη σε ισόβια κάθειρξη τη Δευτέρα για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Vadim Shishimarin, ένας 21χρονος οδηγός τανκς, είχε δηλώσει ένοχος για τη δολοφονία του 62χρονου Oleksandr Shelipov στο χωριό Chupakhivka της βορειοανατολικής Ουκρανίας στις 28 Φεβρουαρίου, αφού έλαβε εντολή να τον πυροβολήσει.

Ο δικαστής Serhiy Agafonov είπε ότι ο Shishimarin, εκτελώντας μια “εγκληματική εντολή” από έναν στρατιώτη υψηλότερου βαθμού, είχε πυροβολήσει πολλές φορές στο κεφάλι του θύματος με ένα αυτόματο όπλο.

Ο Shishimarin, φορώντας ένα μπλε και γκρι φούτερ με κουκούλα, παρακολουθούσε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα ενισχυμένο γυάλινο κουτί στην αίθουσα του δικαστηρίου και δεν έδειξε κανένα συναίσθημα καθώς αναγνώστηκε η ετυμηγορία.

Η δίκη έχει τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για φρικαλεότητες και βαρβαρότητα εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής και είπε ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους ή ότι έχει εμπλοκή σε εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε αμέσως την ετυμηγορία. Έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν έχει πληροφορίες για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει την ικανότητά της να παρέχει βοήθεια.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share