X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΙσραηλινή επιχείρηση στην Τζιενίν με εννέα νεκρούς Παλαιστίνιους

Ισραηλινή επιχείρηση στην Τζιενίν με εννέα νεκρούς Παλαιστίνιους

Πρωινή ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, με συμμετοχή επίλεκτων μονάδων στο στρατόπεδο προσφύγων της παλαιστινιακής πόλης Τζιενίν, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Παλαιστίνιοι και να τραυματισθούν σοβαρά δεκάδες άλλοι, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η σημερινή επιχείρηση αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί με το φως της μέρας – παρότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στη συνήθη επιχειρησιακή τακτική – επειδή «σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν συλλεγεί από τις υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας, στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν άμεσα τρομοκρατικό κτύπημα κατά ισραηλινών στόχων».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, τρεις από τους Παλαιστινίους νεκρούς κατά τη σημερινή επιχείρηση, που διεξήχθη εν μέσω ανταλλαγής πυρών, ήταν σημαίνοντα τοπικά στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ που ετοιμάζονταν να λάβουν μέρος στο επικείμενο κτύπημα κατά ισραηλινών στόχων.

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, η επιχείρηση άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί. Στρατιώτες επίλεκτων μονάδων μετέβησαν στην Τζιενίν επιβαίνοντας σε όχημα που φερόταν να μεταφέρει ποσότητες γάλακτος. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η κρατική τηλεόραση, με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, οι επίλεκτοι στρατιώτες, αφού στη συνέχεια ενισχύθηκαν με πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Τζιενίν, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια επιβαίνοντας σε στρατιωτικά τζιπ.

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, φέρεται να διεμήνυσε σε ξένους διαμεσολαβητές, ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» ως προς τον τρόπο αντίδρασης της οργάνωσης. Αργότερα το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισλαμικής Τζιχάντ εξέδωσε ανακοίνωση ότι «πλησιάζει η ώρα μίας μεγάλης αναμέτρησης σε περίπτωση που συνεχισθεί η επιθετικότητα των δυνάμεων της κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, δήλωσε ότι «η αναμέτρησή μας με τις δυνάμεις της κατοχής θα λάβει διαστάσεις διευρυμένης σύγκρουσης τόσο στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ, όσο και στην Λωρίδα της Γάζας». Ο Αντιπρόεδρος του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Σάλαχ Αλ-Αρούρι, δήλωσε σχετικά ότι «οι κατοχικές δυνάμεις θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την σφαγή που διέπραξαν σήμερα στην Τζιενίν και η απάντηση των δυνάμεων της αντίστασης δεν θα αργήσει να έρθει».

Από ισραηλινής πλευράς, ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, συνεχάρη τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις που «έφεραν εις πέρας τη σημερινή επιχείρηση», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρησιακές τακτικές που εφήρμοσαν σήμερα στην Τζιενίν. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο αρχηγός της αστυνομίας, Υαακώβ Σιαμπετάι, δεδομένου ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Επισημαίνεται ότι ο Σάλαχ Αλ-Αρούρι μέχρι πρότινος φερόταν να παρέμενε εγκατεστημένος στην Τουρκία, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι πληροφορίες που τον φέρουν να έχει μετακομίσει στο Κατάρ ή στον Λίβανο, ύστερα από την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Γάζα αναφέρουν ότι εξαιτίας της σημερινής ισραηλινής επιχείρησης στην Τζιενίν, συνέρχεται σήμερα η επιτροπή των εκπροσώπων όλων των ένοπλων ομάδων που δρουν στην Λωρίδα της Γάζας για να λάβουν αποφάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα ανταπαντήσουν.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συγκάλεσε το ειδικό Υπουργικό Συμβούλιο περιορισμένης σύνθεσης, για να ληφθούν αποφάσεις ως προς το ενδεχόμενο αντιμετώπισης τυχόν αντιποίνων που θα προέρχονται από την παλαιστινιακή πλευρά. Όπως μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, αυξήθηκε η ετοιμότητα των δυνάμεων του στρατού στις νότιες περιοχές της χώρας με έμφαση την μεθόριο Ισραήλ-Γάζας. Στην μεθόριο έχουν ήδη εγκατασταθεί από τις μεσημεριανές ώρες συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», προκειμένου να ανταποκριθούν στο ενδεχόμενο εκτόξευσης ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας κατά της ισραηλινής επικράτειας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share