X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚαλημέρα και τα Φώτα..

Καλημέρα και τα Φώτα..

Θεοφάνεια ή Φώτα σήμερα και στην Κύπρο, έστω υπό συνθήκες κορωνοϊού, εορτάζεται μια από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου.

Τα νερά καθαγιάζονται, ο ιερέας καλαντίζει τα σπίτια και οι καλικάντζαροι ξορκίζονται και με λουκάνικα και ξεροτήανα, ενώ τα παιδιά, αν και αραιά και σπάνια πλέον, λένε το παραδοσιακό «καλημέρα και τα φώτα και την πουλουστρίνα πρώτα».

Πέραν των εθίμων, σύμφωνα με τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και “Φώτα”, γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανείων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας.

Η μέρα των Θεοφανείων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Στους ναούς ψάλλεται, η ακολουθία των “Μεγάλων Ωρών”. Ακολούθως, ο Ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο, όπου θα γίνει η “κατάδυση του Σταυρού”. Στη θάλασσα, σε λίμνη ή ποταμό ή και σε μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία, σε ειδικό σκεύος, θα γίνει η τελετή. Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και ο Ιερέας ρίχνοντας τον σταυρό στο νερό ψάλλει το “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε”. Οι γενναίοι κολυμβητές θα πέσουν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Εκείνος που θα τον πιάσει, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.

Τα Φώτα στην Κύπρο εορτάζονται με ειδικές διευθετήσεις σήμερα. Της πανδημίας, αλλά και της κατοχής. Που δεν αρκεί για να σταθεί εμπόδιο για τους κατοίκους της περιοχής της Γιαλούσας που θα ξανασμίξουν στην Αγία Τριάδα και τους Αμμοχωστιανούς να γυρίσουν στην πατρώα γη για να ξαναζήσουν στιγμές ενός ειρηνικού παρελθόντος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share