X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΚανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας ψήφισε το ΕΚ, έμφαση στην αναβάθμιση κτιρίων

Κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας ψήφισε το ΕΚ, έμφαση στην αναβάθμιση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 1,5% ετησίως προβλέπει για τα κράτη-μέλη της ΕΕ η νομοθεσία που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 471 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 17 αποχές, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο, πριν τεθεί σε ισχύ. Οι Ευρωβουλευτές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, προς την επίτευξη του στόχου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας θα αρχίσει από 1,3% έως το τέλος του 2025 και σταδιακά θα ανέλθει στο 1,9% έως το τέλος του 2030. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν συλλογικά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 11,7% σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2030, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2020.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι εξοικονόμησης θα πρέπει να επιτευχθούν μέσω τοπικών, περιφερειακών και εθνικών μέτρων, σε διάφορους τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, τα κτίρια, οι επιχειρήσεις, τα κέντρα δεδομένων.

Οι Ευρωβουλευτές επέμειναν ότι το σύστημα θα πρέπει να καλύπτει ιδίως τον δημόσιο τομέα, ο οποίος θα πρέπει να μειώνει την τελική του κατανάλωση ενέργειας κατά 1,9% ετησίως.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 3% των δημόσιων κτιρίων ανακαινίζεται κάθε χρόνο ώστε να πετυχαίνουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας ή κτίρια μηδενικών εκπομπών.

Η οδηγία θεσπίζει επίσης νέες απαιτήσεις για αποδοτικά συστήματα τηλεθέρμανσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share