X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚαταδίκη από ΗΠΑ, Ιορδανία, Αιγύπτου και ΗΑΕ επίσκεψης Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας...

Καταδίκη από ΗΠΑ, Ιορδανία, Αιγύπτου και ΗΑΕ επίσκεψης Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στο Τέμενος Αλ-Άκσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν την σημερινή επίσκεψη του Iσραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως μία πρόκληση κατά των Παλαιστινίων, η οποία θέτει σε κίνδυνο της διατήρηση του ισχύοντος στάτους κβο των Ιερών Προσκυνημάτων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα το πρωί προηγήθηκε καταδικαστική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής καλώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ προειδοποίησαν ότι θα αναλάβουν δράση και προέτρεψαν τους Παλαιστινίους «να σπεύσουν να υπερασπίσουν το Τέμενος Αλ-Άκσα».

Το ιορδανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «κατά τρόπο απερίφραστο» τη σημερινή εξέλιξη προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του στάτους κβο των Ιερών Προσκυνημάτων της Ιερουσαλήμ». Η ιορδανική ανακοίνωση προσθέτει ότι «το Ισραήλ φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, η οποία αναιρεί όλες τις προσπάθειες αποφυγής έξαρσης της βίας που απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Το γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ καταδίκασε με ανακοίνωσή του τη σημερινή εξέλιξη αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «ο Πρέσβης Τόμας Νάιντς ήταν εξαιρετικά σαφής στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με την ισραηλινή κυβέρνηση με θέμα την διατήρηση του ισχύοντος στάτους κβο στους Αγίους Τόπους της Ιερουσαλήμ». «Ενέργειες αντίθετες ως προς αυτό το ζήτημα είναι παντελώς απαράδεκτες», καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας.

Τη σημερινή επίσκεψη Μπεν-Γκβιρ στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα καταδίκασε και η Αίγυπτος. Σε σχετική ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Αίγυπτος εκφράζει την λύπη της για την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στον χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα συνοδεία ακραίων στοιχείων και με ισχυρή παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Η Αίγυπτος εκφράζει την απερίφραστη αντίθεσή της έναντι οιασδήποτε μονομερούς ενέργειας δυνάμενη να διαταράξει το ισχύον ιστορικό και νομικό στάτους κβο που ισχύει στην Ιερουσαλήμ».

«Η Αίγυπτος προειδοποιεί ότι θα εκδηλωθούν αρνητικές εξελίξεις με επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, που θα μειώσουν την δυνατότητα επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Καΐρου, καλώντας «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εργαστούν με υπευθυνότητα προκειμένου να αποφύγουν κάθε κίνηση ικανή να δυσχεράνει την όλη κατάσταση».

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασε με σχετική του ανακοίνωση τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Όπως ανακοινώθηκε από τα ισραηλινά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στο Αμπού Ντάμπι που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε.

Η ισραηλινή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Yediot Aharonot, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Γραφείο Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η αναβολή της επίσκεψης Νετανιάχου στα ΗΑΕ δεν σχετίζεται με τη σημερινή Εμιρατινή καταδίκη αλλά ότι οφείλεται «σε καθαρά πρακτικά ζητήματα». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στα Εμιράτα να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share