X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάτω των προσδοκιών η νέα αύξηση επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα

Κάτω των προσδοκιών η νέα αύξηση επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα

Σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 2,5% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να πείσει τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν διπλάσια αύξηση, της τάξης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Έπειτα από χρόνια μειώσεων των επιτοκίων, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη αλλά τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό, τον περασμένο μήνα η τουρκική ΚΤ διπλασίασε το επιτόκιο πράξεων αναχρηματοδότησης από 8,5% στο 15%.

Σήμερα, η τουρκική ΚΤ ανακοίνωσε μια μικρότερης έκτασης αύξηση, κατά 2,5% με το επιτόκιο να βρίσκεται πλέον στο 17,5%.

Σε δήλωσή της, η τουρκική ΚΤ ανέφερε ότι αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να εδραιώσει την πορεία μείωσης του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατόν, να ενισχύσει τις προσδοκίες και να θέσει υπό έλεγχο τη συμπεριφορά των τιμών».

Οι αυξήσεις ξεκίνησαν μετά την επανεκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία της χώρας και το διορισμό προσώπων στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους επενδυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, της οποίας ηγείται η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, δήλωσε πως η πρώτη αύξηση του Ιουνίου ήταν μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού από περίπου 40% σε μονοψήφια επίπεδα «το συντομότερο δυνατόν». Πέρσι ο πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο 85%, με την Κεντρική Τράπεζα να ξοδεύει σχεδόν όλα της τα αποθέματα, προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα, η αξία της οποίας είχε υποχωρήσει μέχρι και 90% έναντι του δολαρίου σε περίοδο δέκα ετών.

Ωστόσο, οι δύο αυξήσεις έχουν απογοητεύσει τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν αύξηση κατά 5%.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, για μια ακόμη φορά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες», δήλωσε ο Λίαμ Πιτς ανώτερος οικονομολόγος για αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics.

Όπως είπε, υπάρχουν πλέον πιο ξεκάθαροι κίνδυνοι η αλλαγή πολιτικής να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες και η λίρα να βρεθεί κάτω από μεγαλύτερη πίεση.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε κατά 0,5% σε περίπου 27 λίρες στο δολάριο.

Ο οικονομολόγος της BlueBay Asset Management Τίμοθι Ας χαρακτήρισε την σημερινή κίνηση της τουρκικής ΚΤ ως «κακή απόφαση» η οποία για ακόμη φορά πέρασε κάτω από τις προσδοκίες.

Όπως είπε, ένα επιτόκιο 17,5% δεν είναι αρκετό για να περιορίσει έναν ρυθμό πληθωρισμού που βρίσκεται στο 40%.

«Θα στηρίξει το σενάριο αυτών που λένε ότι ο (Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ) Σιμσέκ και η Ερκάν δεν έχουν πραγματικά την εντολή να πετύχουν μια πραγματική πολιτική νομισματικής σύσφιξης», πρόσθεσε,

Στο μεταξύ, η αύξηση έρχεται μία μόλις μέρα από το πέρας της επίσκεψης του Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου με στόχο να εξασφαλίσει επενδύσεις για να τονώσει την προβληματική οικονομία της χώρας, με την υπογραφή συμφωνιών αξίας πέραν των $50 δις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share