X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚλιμάκωση της εθνοτικής έντασης στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη

Κλιμάκωση της εθνοτικής έντασης στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν συλληφθεί στο Νότιο Ισραήλ περί τους 50 Άραβες Ισραηλινούς πολίτες βεδουινικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από ένοπλη επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Μπεέρ Σιέβα στις 22 Μαρτίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς πολίτες.

Στο μεταξύ, ταραχές ξέσπασαν χθες βράδυ στον προαύλιο χώρο της Πύλης της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και Αράβων νεαρών, κατοίκων της πόλης. Όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, 11 διαδηλωτές διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, ενώ η Ισραηλινή Συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δέκα διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και σιδηρολοστούς κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Αφορμή των επεισοδίων, των πρώτων που σημειώνονται στην πόλη μετά την έναρξη του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου, αποτέλεσε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Δυτική Όχθη, σε χωριό νοτιοδυτικά της πόλης Τζενίν, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, κατά την διάρκεια της οποίας εξουδετερώθηκαν τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι – σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ,ήδη επεδίωκαν να διαπεράσουν την πράσινη γραμμή και να εισέλθουν σε ισραηλινά αστικά κέντρα για να διαπράξουν ένοπλες ενέργειες. Οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι φέρονται να ανήκαν στην οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία προέβη σε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «κήρυξη πολέμου».

Ενόσω σημειώνονταν τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους του Ιορδανού Μονάρχη, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ναφτάλι Μπένετ «επανέλαβε τη σημασία της διατήρησης της ηρεμίας για να προληφθούν εντάσεις και κλιμάκωσή τους στα Παλαιστινιακά Εδάφη», ως επίσης και την ανάγκη να διευκολυνθούν οι Άραβες μουσουλμάνοι πιστοί να προσευχηθούν στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Από ισραηλινής πλευράς, ο Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην αρθούν οι διευκολύνσεις προς τους Παλαιστινίους κατοίκους τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης ενόψει του Ραμαζανίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι μία πιθανή άρση των διευκολύνσεων μετακίνησης και εργασίας εντός του Ισραήλ ενέχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

Τέλος, αξιωματούχοι της αστυνομίας, μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, κατά την παρούσα συγκυρία, αρκεί ένα γεγονός που είτε θα προέρχεται εκ μέρους των Παλαιστινίων, είτε εκ μέρους των Εβραίων εποίκων στην Δυτική Όχθη, για να οδηγηθεί η περιοχή σε ανάλογη ένταση που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2021 σημειώθηκε ανάφλεξη του μετώπου Ισραήλ-Γάζας, με τις οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ να πραγματοποιούν πυραυλικές επιθέσεις κατά ισραηλινών αστικών κέντρων, με την ισραηλινή αεροπορία να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στην Λωρίδα της Γάζας και συγχρόνως να σημειώνονται επεισόδια εθνοθρησκευτικής βίας στην Ιερουσαλήμ και σε πολλές άλλες πόλεις με μικτό πληθυσμό εντός της Ισραηλινής επικράτειας.

Ανέκαθεν η περίοδος του Ραμαζανίου χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση των εθνοθρησκευτικών εντάσεων στο Ισραήλ και στην Δυτική Όχθη, με επίκεντρο την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τα μουσουλμανικά και εβραϊκά Ιερά Προσκυνήματα. Παραμονές της έναρξης του Ραμαζανίου, πραγματοποιήθηκε η «Συνδιάσκεψη της Νέγκεβ» με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης σημειώθηκε πολύνεκρη επίθεση με πολυβόλο στην ισραηλινή πόλη Χαντέρα του Κεντρικού Ισραήλ, το βράδυ της 27 Μαρτίου, με δράστες δύο Άραβες κατοίκους Βορείου Ισραήλ, που φέρονταν ότι ανήκαν στις τάξεις της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτέλεσε χρονικά την δεύτερη κατά σειρά ένοπλη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Μπεέρ Σιέβα στις 22 Μαρτίου.

Από το πέρας της «Συνδιάσκεψης της Νέγκεβ» στις 28 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, αυξάνοντας την παρουσία τους στην Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη. Ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου άρχισε στις 2 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 2 Μαΐου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share