X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΚυπριακό, ενέργεια και ελληνοτουρκικά σε θεματική του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ

Κυπριακό, ενέργεια και ελληνοτουρκικά σε θεματική του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ

Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν την πρώτη θεματική συζήτηση της δεύτερης μέρας του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ, το οποίο άρχισε την Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο στη Λευκωσία.

Στην θεματική μίλησαν Καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ οι οποίοι ανέλυσαν την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό σήμερα, το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ειδικά μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Άγγελος Συρίγος του Πάντειου Πανεπιστημίου, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ελλάδα ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τη δύναμή της στην ανατολική Μεσόγειο σε ότι αφορά τα ενεργειακά όπως ακριβώς ήταν η κατάσταση πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Αιγύπτου μετά το 2015 και την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ και το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο ενεργειακό κόσμος της περιοχής.

Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναφέρθηκε λεπτομερώς στις απαιτήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο διαχρονικά και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πιστεύει ότι χάθηκε μια ευκαιρία.

Είπε επίσης ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για επανέναρξη των συνομιλιών και την έκβασή τους. Ο Καθηγητής Θεοφάνους ανέφερε ότι το Κυπριακό έχει πολλές διαστάσεις και μια από αυτές είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είπε επίσης ότι σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ίσως Λευκωσία και Αθήνα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να πουν στους δυτικούς εταίρους τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όπως έπραξε ο Λίβανος με το Ισραήλ.

Ο Elai Rettig, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan του Ισραήλ αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα και τις πολλές χαμένες ευκαιρίες στην περιοχή εξαιτίας των ενεργειακών αλλά σημείωσε πως αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας για τη δημιουργία περισσότερης συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της περιοχής του Κόλπου, θα έχουμε θετικό πρόσημο.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για τερματικό LNG για μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη, για την ηλεκτρική διασύνδεση και την σύνδεση όλων των δικτύων της περιοχής για πιο σταθερό δίκτυο και χρήση των ΑΠΕ, κάτι που θα δημιουργήσει, όπως είπε, ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στην περιοχή.

Ο Καθηγητής Κώστας Υφαντής του Πάντειου αναφέρθηκε στην ισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στις αυξανόμενες εξοπλιστικές δαπάνες στην Ελλάδα και τις στρατηγικές συνεργασίες με χώρες της περιοχής. Είπε ότι θεωρεί πως η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών θα έχει οφέλη και στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για επανάληψη του διαλόγου.

Είπε επίσης ότι οι εκλογές στην Τουρκία απέδειξαν ότι υπάρχει διχασμός στην κοινωνία και ηγεμονική προσέγγιση από τον Ερντογάν κάτι που οδηγεί σε μια πιο συντηρητική και ισλαμική κοινωνία και μια χώρα λιγότερο φιλελεύθερη και πιο αυταρχική.

Το φόρουμ συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της μέρας και είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΑΜ Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΠτΔ Μαριλένα Ραουνά, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και του Ισραήλ στην Κύπρο, Καθηγητές από Ελλάδα και Ισραήλ, δημοσιογράφοι, ο ΓΔ του ΥΠΕΞ και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share