X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚώδικα Δεοντολογίας για την παρενόχληση στην εργασία υιοθέτησε το ΣΥΛ

Κώδικα Δεοντολογίας για την παρενόχληση στην εργασία υιοθέτησε το ΣΥΛ

Κώδικα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στην Εργασία υιοθέτησε και υπέγραψε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) με τις συντεχνίες των εργαζομένων.

Ο Κώδικας υπεγράφηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Συμβουλίου.

Ο Ανδρέας Χατζηπάκκος, Έπαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος του ΣΥΛ, ανέφερε ότι στόχος του Κώδικα είναι η πρακτική εφαρμογή του Νόμου του 2002 Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Εκπαίδευση. Εξήγησε ότι ο Κώδικας «αποτελεί καθοδήγηση στον εργοδότη, στους εργαζομένους και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο Κώδικας «αποτελεί καθοδήγηση στην ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση μιας πολιτικής στον χώρο εργασίας που αποσκοπεί στην προώθηση ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας όπου βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως φύλου ή ιδιότητας και όπου διασφαλίζεται ότι όλοι αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Ο Κωνσταντίνος Παρμακλής, Διευθυντής του ΣΥΛ, τόνισε ότι το Συμβούλιο «μέσα από αυτόν τον Κώδικα σπάζει στεγανά, καταρρίπτει ταμπού και εγγυάται την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση». Βάσει του Κώδικα, σημείωσε, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου του εργαζομένου/της εργαζομένης δεν δικαιολογεί και δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση περιστατικού παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης με τρόπο διαφορετικό από εκείνο με τον οποίον αντιμετωπίζεται γενικά μια τέτοια κατάσταση ή τέτοιο περιστατικό.

Επιπλέον, ο κ. Παρμακλής είπε ότι «η αρμόδια αρχή οφείλει να διασφαλίζει αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνυπεύθυνη με το πρόσωπο που θα διαπράξει τέτοιας φύσης ποινικά παραπτώματα». Προς τούτο, εξήγησε ότι η αρμόδια αρχή θα γνωστοποιήσει τον Κώδικα γραπτώς σε όλους τους εργαζομένους, θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση προσιτού, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος και θα προχωρήσει με σύσταση Επιτροπής Ισότητας, η οποία θα ορίσει και αρμόδιο λειτουργό. «Ο Κώδικας αυτός θα κοινοποιηθεί επίσης στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Επίτροπο Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, στον Υπουργό Εργασίας και στον Αρχηγό Αστυνομίας», κατέληξε ο Διευθυντής του ΣΥΛ.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ηλία, Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, υπενθύμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υπογράψει ανάλογο Κώδικα και με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, «αποτελεί υποχρέωση ιδιαίτερα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει τέτοιου είδους διαδικασίες».

«Στην εποχή της ψηφιοποίησης, της αλλαγής και του σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση δεν χωρούν τέτοιου είδους μεταχειρίσεις, υπέδειξε ο κ. Ηλία, προσθέτοντας ότι ο Κώδικας είναι η απαρχή για να χτιστούν διαδικασίες και να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να μπορούν να καταγγέλλουν τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

Ο Νίκος Γρηγορίου, Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, συνεχάρη το ΣΥΛ για την πρωτοβουλία και την ευαισθησία που είχε προκειμένου να προχωρήσει σε αυτόν τον Κώδικα Καλής Πρακτικής και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει σε ένα πιο καλό και πιο ανθρωποκεντρικό εργασιακό περιβάλλον. «Θεωρούμε ως συντεχνίες τους εαυτούς μας ως συνδιαμορφωτές και συνεταίρους σε αυτή τη διαδικασία. Είναι κάτι που το απαιτούμε ως συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, επεσήμανε.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι η ΣΕΚ και η ΠΕΟ έχουν υπογράψει τέτοιο Κώδικα στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η σειρά του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Είναι με χαρά, σημείωσε, που είμαστε σήμερα εδώ για να συνυπογράψουμε αυτόν τον Κώδικα, κυρίως όμως για να τον περιφρουρήσουμε και για να του δώσουμε σάρκα και οστά για να λειτουργήσει τόσο υπέρ των εργαζομένων όσο και του ίδιου του Οργανισμού προς τα έξω».

Ο Σπύρος Παναγή, Πρόεδρος της ΠΑΣΕ-ΔΗΤΑ, είπε ότι «σήμερα είναι μια μέρα η οποία θα μείνει στην ιστορία γιατί είμαστε ο πρώτος Οργανισμός του οποίου η Διεύθυνση προχωράει στην υπογραφή αυτού του Κώδικα».

«Αυτό θα δώσει στον οργανισμό μας και σε όλους τους Οργανισμούς που πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν τη δυνατότητα να μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται ανενόχλητοι, χωρίς οποιαδήποτε συνέπεια», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share