X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ«Με αίσθημα ευθύνης» υπέβαλλε την μοναδική υποψηφιότητα για το χρίσμα των Προεδρικών...

«Με αίσθημα ευθύνης» υπέβαλλε την μοναδική υποψηφιότητα για το χρίσμα των Προεδρικών στο ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου

«Με αίσθημα ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΣΥ και στο σύνολο των πολιτών» δήλωσε ότι υπέβαλλε τη δήλωσή του για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς, στο κλείσιμο της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε έτοιμος, με πολύ αξιόπιστο τρόπο να μπει σε διάλογο για συνεργασίες «για ν’ αλλάξουμε την χώρα προς το καλύτερο» ενώ στην ερώτηση εάν η χώρα χρειάζεται καραβοκύρη ή καρχαρία απάντησε ότι η χώρα θέλει ηγέτη που να μπορεί να αντιμετωπίζει τους καρχαρίες, όπως την Τουρκία.

«Άκουσα και χάρηκα που ο Νίκος Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι είναι Συναγερμικός. Θα τον ήθελα πολύ, μετά και από την τολμηρή και θαρραλέα μας πρόταση να πάμε στη βάση, να είχε βάλει την υποψηφιότητα στο δικό του κόμμα. Από κει και πέρα πήρε την απόφασή του να μην διεκδικήσει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σεβόμαστε την απόφασή του», ανέφερε κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του απερχόμενου ΥΠΕΞ.

Στην αρχική του δήλωση ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια «θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουμε τη ζωή όλων ανεξαίρετα των συμπολιτών μας.

Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους νέους μας. Μια χώρα βασισμένη σε ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό, οικονομικό μοντέλο, πράσινο και ψηφιακό. Με κοινωνικό κράτος που θα αγκαλιάζει κάθε αδύναμο. Με θεσμικά κατοχυρωμένη διαφάνεια.

Με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από όλες, την επίλυση του εθνικού θέματος. Με τρόπο που να διασφαλίζει την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού και την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, «με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία. Με μια Ευρώπη σε ανασύνταξη. Σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλά και στο εσωτερικό. Τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές». «Όλα αυτά απαιτούν εμπειρία και ικανότητα» είπε.

Πολύ περισσότερο, συνέχισε, τόλμη και αποφασιστικότητα, διάθεση να μπαίνεις στη μάχη, να μπαίνεις στη φωτιά για το συμφέρον της πατρίδας. Ευελιξία για σωστές λύσεις και ακόμη πιο δύσκολες συναινέσεις, πρόσθεσε.

«Πιστεύω βαθιά στις απεριόριστες δυνατότητες του λαού μας να βλέπει μπροστά. Να υπερνικά δυσκολίες, να μετατρέπει τις προκλήσεις σε μεγάλες ευκαιρίες και να φτάνει ψηλότερα. Πιστεύω βαθιά στις απεριόριστες δυνατότητες της χώρας μας να εξελίσσεται και να προοδεύει. Το καλύτερο μέλλον θα το κάνουμε πράξη όλες και όλοι μαζί, με ελπίδα και αισιοδοξία» σημείωσε.

Παραίτηση και υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη

Στην ερώτηση εάν τίθεται θέμα κομματικής τάξης για τον Νίκο Χριστοδουλίδη εάν κι εφόσον κινηθεί εκτός κομματικών πλαισίων, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι νοιάζεται για το μέλλον αυτής της χώρας και ο καθένας είναι ελεύθερος πολίτης να πράξει ό,τι θεωρεί σωστό. Τις τελευταίες ημέρες, είπε, άκουσε και χάρηκε που ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι είναι Συναγερμικός. «Θα τον ήθελα πολύ, μετά και από την τολμηρή και θαρραλέα μας πρόταση να πάμε στη βάση, να είχε βάλει την υποψηφιότητα στο δικό του κόμμα. Από κει και πέρα πήρε την απόφασή του να μην διεκδικήσει μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σεβόμαστε την απόφασή του».

Ερωτηθείς εάν μια υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα δυσκολέψει τον ΔΗΣΥ να κερδίσει άλλη μια 5ετία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ «θα ‘ναι και πάλι στην εξουσία. Με πολύ σεμνότητα το λέω γιατί θεωρούμε υποχρέωσή μας να διασφαλίζουμε μέσα από τις σωστές πολιτικές, την σταθερότητα της χώρας». Γι’ αυτό, είπε, τόνισε ότι είναι αξιόπιστοι όταν κουβεντιάζουν με άλλα κόμματα. Φάνηκε και στα 9 χρόνια, συνέχισε, όπου μια Κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας κατόρθωσε με τους σωστούς χειρισμούς ν’ αποκτά την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, γιατί κόμματα στον κεντρώο χώρο της αντιπολίτευσης συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα «αλλά κι εμείς αξιόπιστα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εσωστρέφεια στον ΔΗΣΥ, είπε ότι πράττει καθημερινά ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει όχι μόνο την ενότητα του ΔΗΣΥ αλλά και την σταθερότητα της χώρας. Αυτός, ανέφερε, είναι ο ιστορικός ρόλος αυτής της παράταξης. «Κι εγώ ως Πρόεδρος αυτού του κόμματος, ανεξάρτητα από την εκδήλωση του ενδιαφέροντός μου να τρέξω ως υποψήφιος της παράταξής μου, για το καλό του τόπου, είχα, έχω και θα συνεχίσω να έχω προτεραιότητα και την ενότητα της παράταξής μου και το συμφέρον και το καλό του τόπου μου».

Στην ερώτηση εάν εκτιμά ότι υπάρχει ιδεολογική διαφοροποίηση με τον κ. Χριστοδουλίδη κι αν αυτή η κρίση υποθάλπεται μόνο σε ένα ιδεολογικό φάσμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε: «Με λένε Αβέρωφ Νεοφύτου. Νομίζω ότι σε άλλον πρέπει να υποβάλλεται αυτή η ερώτηση, αν έχει διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις ή διαφορετικές πολιτικές με αυτά που πρεσβεύει η ιστορική παράταξη του ΔΗΣΥ». Η οποία, συνέχισε, κυβέρνησε 10 χρόνια με τον Γλαύκο Κληρίδη και πέτυχε την μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάσσοντας την Κύπρο στην ΕΕ, σημειώνοντας πως όλοι, «ακόμα κι αυτοί που είχαν ενδοιασμούς», επικαλούνται καθημερινά την Ευρώπη.

Κερδίσαμε μια δεύτερη 10ετια ως ΔΗΣΥ, μέσα από διαδικασίες της παράταξης, ανέφερε, πετυχαίνοντας με την διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη την οικονομική ανάκαμψη και μια διαχείριση της πανδημίας που διασφάλισε την οικονομική σταθερότητα και ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Συνεργασίες

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει συνεργασίες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει αύριο διαδικτυακά και αναμένεται να του δώσει το «πράσινο φως». Πριν τις 12 Μαρτίου, πρόσθεσε, που θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ξεκινήσει επαφές ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ως υποψήφιος του κόμματος για τις Προεδρικές. «Για ν’ αλλάξουμε την χώρα μας ακόμα προς το καλύτερο, γιατί είχαμε μια πάρα πολύ καλή και πετυχημένη διακυβέρνηση». Επανέλαβε ότι σημειώθηκε οικονομική ανάκαμψη, διαχειρίστηκαν την πανδημία με επιτυχία, έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, «χωρίς να λέω ότι δεν διαπράξαμε και λάθη. Έχουμε γερούς θεμελιούς».

Μέσα από το πρόγραμμα «Κύπρος το αύριο», πρόσθεσε, θα συνεχίσουν αυτή την πορεία. «Για να το κάνουμε πράξη χρειαζόμαστε συνεργασίες και πλειοψηφίες στη Βουλή. Είμαι έτοιμος, με πολύ αξιόπιστο τρόπο, να μπω σε έναν διάλογο για να χτίσουμε αυτές τις συμμαχίες, Και νομίζω – και πάλι ταπεινά – πως ξέρουμε να χτίζουμε συμμαχίες».

Ερωτηθείς εάν είναι ευπρόσδεκτες όλες οι δυνάμεις για συνεργασία ή προαποκλείονται κάποιες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥείναι ένα φιλελεύθερο κόμμα υπέρ της ανοικτής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, που στηρίζει στην πράξη την ανάπτυξη της οικονομίας και πιστεύει στην Ευρώπη. «Οποιοδήποτε κόμμα συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και αξιόπιστο διάλογο για ένα κοινό πρόγραμμα για την χώρα».

Όμως, συνέχισε, τους χωρίζουν πολλά με το ΑΚΕΛ. Διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικές πρακτικές, είναι συντηρητικοί, ενάντια στο κάθε τι φιλελεύθερο, ανέφερε, με μια προσέγγιση που άκουσε χθες βράδυ από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Αντί πρότασης, να φράξουν τον δρόμο στον ΔΗΣΥ. Για να πετύχουν τι; Να επαναφέρουν τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που μας οδήγησαν στην οικονομική χρεοκοπία και έκτοτε να αγωνίζεται ο λαός μας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ξανασταθούμε στα πόδια μας; Και σταθήκαμε. Με το ΑΚΕΛ να βάζει πάντοτε εμπόδια και να είναι τροχοπέδη όχι μόνο στην πορεία ανάκαμψης της χώρας αλλά και ενάντια σε οτιδήποτε σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό. Σίγουρα, δεν θα μπω σε διάλογο με το ΑΚΕΛ».

Κληθείς να πει εάν θα επιδιώξει συνεργασία και με την ΕΔΕΚ, που έχει αποκηρύξει την ΔΔΟ ως λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε «ξέρετε και τις θέσεις μας για το Κυπριακό και την οικονομία. Να ξέρετε κάτι, πολλά μπορούν να πουν στον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ, μόνο ένα πράγμα δεν μπορούν να μας καταλογίσουν, ότι δεν έχουμε θέσεις». Από την άλλη, πρόσθεσε, «έχουμε ευελιξία και το αποδείξαμε στην πράξη». Έφερε ως παράδειγμα το ΓεΣΥ και την στήριξη του μονοασφαλιστικού, το έργο στη Βουλή εδώ και 9 χρόνια αλλά και τον Μάρτιο του 2013. «Όχι μόνο βρίσκουμε συμμαχίες στο εσωτερικό, αλλά και απέναντι από μια Τρόικα, απέναντι από τον κίνδυνο μιας εθνικής χρεοκοπίας, ο ΔΗΣΥ και η ηγεσία του στάθηκαν σταθερά και δυνατά, στην πρώτη γραμμή». Δεν κρυφτήκαμε αλλά βρήκαμε λύσεις υπό τις περιστάσεις, πρόσθεσε, όπως και όταν βρέθηκαν χωρίς προϋπολογισμό.

Δεν είμαστε κόμμα των αποκλεισμών, συνέχισε λέγοντάς ότι με το ΑΚΕΛ υπάρχει θέμα «με την ιδεολογία αλλά και τις πράξεις του. Ζουν και πολιτεύονται για να είναι αντι-συναγερμικοί».

Ερωτηθείς εάν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο ΔΗΚΟ «που φαίνεται να προσεταιρίζεται το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ΔΗΚΟ ανήκει στον κεντρώο χώρο, όταν ήταν αντιπολίτευση στήριξε την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της ψώρας, ψήφιζε κατά παραδοσιακό τρόπο όλους τους προϋπολογισμούς – το έπραξε και φέτος – «και βεβαίως είμαστε ανοικτοί και με το ΔΗΚΟ και με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις».

Πιστεύει, ανέφερε, ότι ο ΔΗΣΥ έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον κεντρώο χώρο απ’ ότι ο κεντρώος χώρος με την αριστερά.

«Καραβοκύρης και καρχαρίας»

Στην ερώτηση εάν η χώρα χρειάζεται «καραβοκύρη ή καρχαρία» ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε ότι «η χώρα χρειάζεται ηγέτη για να μπορεί ν’ αντιμετωπίζει του καρχαρίες. Και απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία που είναι ένας καρχαρίας, αλλά και στη διεθνή σκηνή έχουμε πολλούς τέτοιους καρχαρίες. Και θέλουμε έναν ηγέτη που μπορεί να ανταπεξέλθει με αυτές τις συμπεριφορές και της Τουρκίας και στον διεθνή παράγοντα».

Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ θα κάνει ιδεολογικό συνέδριο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε «βεβαίως, είναι προγραμματισμένο». Είπε πως είναι άλλο η διαδικασία για ν’ αποφασίσει ο ΔΗΣΥ τον προεδρικό του υποψήφιο κι άλλο το συνέδριο «όχι για ν’ αλλάξουμε την ταυτότητά μας, την καρδιά και την ψυχή μας. Είναι εκεί, στην ιδρυτική διακήρυξη. Αλλά είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα που πρέπει να συμβαδίζουμε με τους βηματισμούς της εποχής. Με τους ίδιους θεμελιούς, αλλά εμβολιάζοντας με το σύγχρονο, την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share