X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε τη χαμηλότερη πραγματική κατά κεφαλή κατανάλωση στην ΕΕ η Βουλγαρία το...

Με τη χαμηλότερη πραγματική κατά κεφαλή κατανάλωση στην ΕΕ η Βουλγαρία το 2022

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρουν σημαντικές διαφορές στα πραγματικά ατομικά επίπεδα κατανάλωσης τους το 2022, με τη Βουλγαρία να βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ και το Λουξεμβούργο στην πρώτη θέση, με 138% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του οργανισμού την Τρίτη.

Στη Βουλγαρία, η πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση, σε αγοραστική δύναμη, έφτασε το 67% του μέσου όρου της ΕΕ το 2022, από 65% που καταγράφηκε το 2021 και 58% την περίοδο πριν από την πανδημία το 2019.

Η πραγματική ατομική κατανάλωση περιλαμβάνει αγαθά και υπηρεσίες, που όντως καταναλώνονται από τους πολίτες μιας χώρας, είτε αγοράζονται και πληρώνονται από νοικοκυριά, είτε από το κράτος είτε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο δείκτης θεωρείται ως ένδειξη για την υλική ευημερία των νοικοκυριών, εξηγούν οι ειδικοί της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πέρυσι, εννέα κράτη μέλη είχαν υψηλότερη από τη μέση πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση της ΕΕ, εκφρασμένη σε αγοραστική δύναμη. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στη Γερμανία (19% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ) και στην Αυστρία (18% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Εν τω μεταξύ, 18 κράτη μέλη ανέφεραν χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ πραγματική ατομική κατανάλωση με βάση την αγοραστική δύναμη, με τη Βουλγαρία (33% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ουγγαρία (28% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) και τη Σλοβακία (27% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) να έχουν τη χαμηλότερη επίπεδα.

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), η Βουλγαρία κατέλαβε την τελευταία θέση στην ΕΕ, στο 59% του μέσου όρου. Η Σλοβακία και η Ελλάδα είχαν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις (68% του μέσου όρου της ΕΕ για καθεμία).

Ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Βουλγαρία βελτιώθηκε το 2022 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021 και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019.

Το Λουξεμβούργο (161% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ιρλανδία (133% του μέσου όρου της ΕΕ) και η Δανία (137% του μέσου όρου της ΕΕ) είχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share