X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣ"Μέγα πρόβλημα" η εξεύρεση οδηγών λεωφορείων, λέει ο Βαφεάδης

“Μέγα πρόβλημα” η εξεύρεση οδηγών λεωφορείων, λέει ο Βαφεάδης

Υπάρχει μέγα πρόβλημα στην εξεύρεση οδηγών λεωφορείων, δήλωσε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ο αρμόδιος Υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας πως, για να εφαρμοστούν τα μέτρα απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού υπάρχει ανάγκη εργοδότησης επαγγελματιών αυτού του τομέα από το εξωτερικό.

Η Επιτροπή συζήτησε την πρόταση Νόμου του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, για τροποποίηση του περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου για παραχώρηση δυνατότητας σε ευρωπαίους πολίτες, κατόχους επαγγελματικής άδειας οδηγού, να εργοδοτηθούν ως οδηγοί λεωφορείων στην Κύπρο, υποβάλλοντας αποδεικτικό λευκού ποινικού μητρώου το οποίο εκδόθηκε από το κράτος μέλος διαμονής του ενδιαφερόμενου επαγγελματία.

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Μουσιούττας, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι έχει διαφανεί ότι υπάρχει έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Μεταφορών για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της μείωσης ρύπων, και πιο συγκεκριμένα στην απόφαση για την χρήση μαθητικών λεωφορείων από τον Σεπτέμβριο, αρχικά στα 13 σχολεία του Στροβόλου, προς αποφυγή της συμφόρησης. Είπε ότι υπήρξαν προσπάθειες εξεύρεσης επαγγελματιών οδηγών και ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι για να υποβοηθήσει να έρθουν άμεσα Ευρωπαίοι πολίτες με τις απαραίτητες επαγγελματικές άδειες για να λειτουργήσουν τα λεωφορεία.

Ο Υπουργός Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι ένα από τα μέτρα που προωθούν είναι η αύξηση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς για αποσυμφόρηση στους δρόμους και προς την επίτευξη των στόχων μείωσης ατμοσφαιρικών ρύπων από τις μεταφορές. Σημείωσε ότι τα έργα που προγραμματίζουν για τον Σεπτέμβρη, το ένα είναι η συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος «από πόρτα σε πόρτα» και αφορά σε σχολικά λεωφορεία και το άλλο είναι η έναρξη εφαρμογής του μέτρου «park and drive». Αυτό προβλέπεται για όλες τις πόλεις αλλά αρχικά θα λειτουργήσει σε Λευκωσία και Λεμεσό, σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι είναι «μέγα πρόβλημα» η έλλειψη οδηγών την οποία οι ανάδοχες εταιρείες περιγράφουν ως «ανυπέρβλητο πρόβλημα», σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση Νόμου θα δώσει την ευκαιρία να εργοδοτηθούν οι απαραίτητοι οδηγοί.

Σε πρώτη φάση, είπε, χρειάζονται 40 οδηγούς για τα σχολικά λεωφορεία, αλλά πρόθεση είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Λευκωσίας και Λεμεσού και ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά. Υπολογίζει, όπως είπε, ότι θα χρειαστούν 200 οδηγούς για όλα τα σχολεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε στην Επιτροπή ότι αυτό που ζητούν είναι να υπάρχει κάποιος μηχανισμός όπου θα εξασφαλίζεται η γνησιότητα του πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου που θα είναι υπόχρεοι να αποκομίζουν οι οδηγοί από το εξωτερικό.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share