X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Κύπρου

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Κύπρου

Εξαιρετικά ψηλό ενδιαφέρον κατέγραψε η έκδοση ομολόγων Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 (ΑΤ1) στο πλαίσιο της ανταλλαγής του προηγούμενου ακριβότερου ΑΤ1 €220 εκατομμυρίων (επιτόκιο 12,50%), που είχε εκδοθεί το 2018.

Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Κύπρου έγινε η πρώτη τράπεζα, που εκδίδει ομόλογα ΑΤ1 σε ευρώ έπειτα από τη διαγραφή των ομολόγων κεφαλαίου της Credit Suisse, στο πλαίσιο της πώλησης της στην UniCredit, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων.

Η έκδοση έγινε μετά από χθεσινή πρόσκληση προς τους υφιστάμενους κατόχους του ΑΤ1 για αγορά του ομολόγου σε τιμή 103% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κεφαλαίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το βιβλίο έκλεισε πριν από λίγο με την προσφορά να φτάνει στα €2,7 δισεκατομμύρια, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται (bid-to-cover ratio) κατά 12 φορές.

Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο (coupon) του ομολόγου να συμπιεστεί προς τα κάτω, υποχωρώντας στο 11.875% σε σύγκριση με το 12,50% της έκδοσης του 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το επιτόκιο αντιστοιχεί στο Euribor επιπλέον 9,1%, σε σύγκριση με Euribor επιπλέον 12,6% στην έκδοση του 2018, μια μείωση που καταδεικνύει τη μείωση του ρίσκου της τράπεζας.

Να σημειωθεί πως η ημερομηνίας πρόωρης εξόφλησης ήταν η 19η Δεκεμβρίου 2023, αλλά ωστόσο η τράπεζα επέλεξε να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, έπειτα από την πρόσφατη επικαιροποίηση των στόχων για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROΤE) στο 17% και κεφαλαία κατηγορίας 1 (CET1) πέριξ του 19%.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share