«Μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου θα συνεχίσω τις άοκνες προσπάθειες για επίτευξη λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο επί της συμφωνημένης βάσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία της 246ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «είναι τεράστιας σημασίας το να παραμείνουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας προσηλωμένοι στη συνέχιση του διαλόγου, και στο να εγκαταλείψουν τα όποια προσχήματα και απαράδεκτες αξιώσεις και προαπαιτήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η δική μας πλευρά, προσβλέποντας στο μέλλον, συνεχίζει να προωθεί πρωτοβουλίες και ιδέες που συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στη βάση και της δικής του πρότασης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τις ομοιότητες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα προσχήματα ήταν τα ίδια. Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή και στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, σημειώνοντας την ανάγκη να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχής και τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό, περιλαμβανομένης και της στάσης τους σε ό,τι αφορά την ανάγκη η Άγκυρα να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, καθώς και στην κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση τους. Αναφερόμενος στις δράσεις που συνέβαλαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την υπογραφή της Δήλωσης Πρόθεσης για Θέματα Ασφάλειας, την κοινή δέσμευση και στενή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης προσώπων και ναρκωτικών, καθώς και για συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Επεσήμανε ακόμα την «αμερικανική επένδυση», όπως ανέφερε, στο κέντρο CYCLOPS, «ένα εξαίρετο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», καθώς και τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, αναφέρθηκε, στη συμβολή, αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ προς τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας της Κύπρου και στο EastMed Gas Forum.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ, κατά τον χαιρετισμό της επικρότησε την Κύπρο για την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό. Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών των δύο πλευρών “να σφυρηλατήσουν μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που να επανενώνει το νησί σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”.

Η κ. Γκάρμπερ έκανε επιπλέον αναφορά στη διευρυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών, που περιλαμβάνει την οικονομική ασφάλεια, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν ο εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πρώτο Σχέδιο Δράσης στην Οικονομική Διπλωματία, οδηγώντας πολλές αμερικανικές εταιρείες να κερδίσουν συμβόλαια στην Κύπρο ή να δεσμευτούν για νέες επενδύσεις στο νησί.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιφερειακή ασφάλεια, στις επιχειρήσεις, στη διατήρηση του περιβάλλοντος, στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, και είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προωθήσουν την ευημερία όλων των Κυπρίων.

Η Πρέσβειρα, σημειώνοντας τη σημασία της ημέρας της Ανεξαρτησίας για τους Αμερικανούς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο Λίνκολν και στην ομιλία του στο Κογκρέσο το 1861, όπου είπε ότι «οι σημαντικές αρχές μπορούν και πρέπει να είναι άκαμπτες». «Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών που οφείλονται σε κάθε άτομο, δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις», σημείωσε η κ. Γκάρμπερ.

Πηγή:ΚΥΠΕ