X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΜη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ...

Μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ ΕΕ στις Βρυξέλλες

Σε επίσημη συμφωνία για τη δημιουργία μη στρατιωτικής αποστολής στην Αρμενία (EUMA) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνδρομή στις προσπάθειες για ομαλοποίηση της κατάστασης στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Στόχος της EUMA, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να συνεισφέρει στη σταθερότητα στα σύνορα της Αρμενίας, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης επί του εδάφους και η διασφάλιση πρόσφορου εδάφους για τις προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες στηρίζει η ΕΕ.

Ειδικότερα, η αποστολή θα πραγματοποιεί τακτικές περιπόλους στη βάση αιτήματος της Αρμενίας και θα ενημερώνει για την κατάσταση επί του εδάφους, συνεισφέροντας έτσι και στην αντίληψη της ΕΕ για την κατάσταση επί του εδάφους.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, η δημιουργία της αποστολής αυτής αποτελεί την έναρξη μιας νέας περιόδου στην εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Η αποστολή έχει αρχική εντολή δύο χρόνων.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και δεσμεύεται να συνεχίζει να συνεργάζεται στενά και με τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση του τελικού στόχου της βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή» ανέφερε.

Η EUMA θα συνεισφέρει επίσης στις μεσολαβητικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της διαδικασίας της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share